Önzetlen munka a népszerűsítésért

A konzultáció résztvevőinek egy csoportja
A konzultáció résztvevőinek egy csoportja - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A horgászlétszám az elmúlt évek csökkenése után az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett.


Hagyomány már, hogy a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége az év indításaként konzultációt rendez a horgászegyesületek tisztségviselői számára. Az idei tanácskozást az elmúlt szombaton rendezték meg Sóstógyógyfürdőn a Hotel Pangea épületében. Talán a téma fontossága, és a horgászat körében a nagyszámú mostani változások is hozzájárultak, hogy a teremben egy „gombostűt sem lehetett volna leejteni”. Az előadások és tájékoztatók több témát is felöleltek.

Emlékezés az elhunytakra

Virág Imre elnök megnyitója előtt egyperces néma felállással emlékeztek a jelenlévők a nemrégiben elhunyt dr. Szabolcsi Józsefre és Szilágyi Sándorra, a SZÁÉV elnökére. A megyei elnök megköszönte az egyesületi vezetők önzetlen, áldozatos munkáját, amit az elmúlt évben is végeztek a horgászat népszerűsítése érdekében. A jó munkát már az is igazolja, hogy a horgászlétszám az elmúlt évek csökkenése után az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett. 2018-ban például 4 345 fővel növekedett a megyei taglétszám, így jelenleg összesen 26 629 horgászt tartanak nyilván, beleértve a gyermekeket is.

– Országosan a horgászlétszám közel 500 ezerre emelkedett 2018-ban – folytatta Fesztóry Sándor, a megyei szövetség igazgatója. – Ez a MOHOSZ átalakításának és az új vezetésnek is köszönhető. Az országos szövetség 2018 decemberében egy stratégiai megállapodást írt alá a magyar állammal, melynek eredményeként sok közfeladat került át a civil szervezethez. (Például 2019-től már nem a Nébih, hanem a MOHOSZ adja ki az állami horgász- és halászjegyeket.) Mindezek természetesen sok új feladatot jelentenek a horgászközösségeknek.

Ingyenes vizsga

– December 31-ével változott a halgazdálkodási törvény több pontja is. A SZÁK-programot felváltotta az ún. HOR­INFO-rendszer, ami szeptember 1-jén startolt a horgászkártya-regisztrációval együtt. Az állami jegy ára nem változott: 2200 forint alapesetben, 4200 forint az emelt ár és 200 forint a 70 év felettieknek, a gyerekeknek és a fogyatékkal élőknek. A területi jegyáraink egyébként nem sokat változtak, a tiszai felnőtt éves 21 ezer, míg a kedvezményes éves 17 ezer forint lett. A tiszai jegyünkre rákerült a Keleti-főcsatorna Szabolcs megyei szakaszának egy része is. Ettől az évtől egy víztérkódja van már a Tiszának is – tette hozzá az igazgató.

– A horgászvizsga is nagyot változott január 1-jétől. A vizsgabizonyítványokat is a MOHOSZ-on keresztül fogjuk megkapni, a vizsga ingyenes lesz. A 10 éves, vizsgát tett gyermek ifiként horgászhat majd.

A HORINFO-rendszer működését részletesen bemutatta Farkas Sándor, a szövetség alelnöke, majd ezt követően a 2019-es évi adó- és társadalombiztosítási változásokról, az egyesületeket érintő idei feladatokról tartott előadást Kovács László gazdasági szaktanácsadó, pénzügyi szakértő. Befejezésként Fricz Péter halászati szakügyintéző (megyei kormányhivatal) osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat a hatósági ellenőrzésekről, bírságokról.

DM
hirdetés