Orbán és Semjén a parlamentben tárgyalna, két olvasatban

Most már biztos, hogy vasárnap nem lesz ötpárti egyeztetés az önkormányzati és közigazgatási átalakításról szóló kétharmados törvényekről.

A Fidesz és a KDNP elnöke péntek délután közös levélben erősítette meg, hogy a két olvasastban történő tárgyalást támogatnák, amelyet ismer a Házszabály.

Ennek lényege, hogy először a koncepcióról, majd a konkrét javaslatokról is tárgyalhatnak a képviselők az Országgyűlésben.

Vagyis, ha a kormánynak van konkrét, írott javaslata, azt vigye a parlament elé – írja Orbán Viktor és Semjén Zsolt.

A Fidesz és a KDNP elnökének közös levele válasz Gyurcsány Ferenc péntek délutáni levelére, amelyet a parlamenti pártok elnökeinek írt.

 Eszerint a miniszterelnök nem tett le az egyeztetésről és a jövő héten továbbra is szeretne találkozni a másik négy parlamenti párt képviselőivel.

Gyurcsány Ferenc először csütörtökön kezdeményezett egyeztetést vasárnapra az önkormányzatiság és a közigazgatás kérdéséiről, a kormányprogram vitája előtti expozéjában.

 A kormányprogram vitáját lezáró pénteki beszédében már azt mondta: az eredményes reformokhoz az kell, hogy az ellenzék és a kormány tárgyaljon egymással, mindegy, hogy hol, mikor és nyilvánosan, vagy zárt ülésen.

A Fidesz kétszer is elutasította a vasárnapi egyeztetésre vonatkozó javaslatot.

 Nem lenne helyes ugyanis, ha a pártok “zárt ajtók mögött mutyiznának, és igyekeznének elkenni a felelősséget az országban kialakult állapotok miatt” – indokolta a döntést Szijjártó Péter szóvivő.

A KDNP azért utasította el a kezdeményezést, mert csak kidolgozott javaslatokról hajlandó tárgyalni.

Emellett a kereszténydemokraták szerint a miniszterelnöknek el kellene döntenie, mit is akar pontosan. Most ugyanis Gyurcsány Ferenc összemossa a költségvetés kiigazítását az államreformmal, pedig a két területet külön kellene kezelni.

Attól ugyanis még nem rendeződik a büdzsé helyzete, ha csökkentik az önkormányzati és parlamenti képviselők számát – mondta a Független Hírügynökségnek Lukács Tamás, a KDNP szóvivője.

Az MDF szakértői szintű tárgyalásnak tekinti az esetleges ötpárti egyeztetést. A párt eddig az önkormányzati törvények módosításáról kapott írásos előterjesztést a kormányoldaltól, és ebben a kérdésben készen áll a tárgyalásra, akár a parlamentben, akár ötpárti szinten – mondta a Független Hírügynökségnek Almássy Kornél, az MDF alelnöke.
hirdetés