Orbán: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ

Ljubljana, 2016. január 22. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet megnyitásán Szlovénia fővárosában 2016. január 22-én, a magyar kultúra napján. Vele szemben, elöl Miro Cerar szlovén miniszterelnök (b3, takarásban) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b). A második sorban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), a harmadik sorban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b2).
Ljubljana, 2016. január 22. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet megnyitásán Szlovénia fővárosában 2016. január 22-én, a magyar kultúra napján. Vele szemben, elöl Miro Cerar szlovén miniszterelnök (b3, takarásban) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b). A második sorban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), a harmadik sorban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b2). - © MTI Fotó: Varga György
Ljubljana – A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a “történelem ura”, és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán.

A kormányfő azzal folytatta: ez egy “inspiráló rémálom”, mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet.

A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható: “ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is” – jelentette ki Orbán Viktor.

“Vannak dolgok, amiket csak mi magyarok tudunk létrehozni”, és vannak dolgok, amiket “csak mi látunk úgy mint magyarok”, ezért nem bízhatjuk a nyelv és a kultúra szervezését kizárólag a piac változékony hangulatára. Nemzeti létünkből fakadó kötelesség, hogy minden nemzedék tudjon válaszolni, arra, hogy miért vannak magyarok a világon – mondta a miniszterelnök.

Arra bátorította a szlovéneket, hogy a ljubljanai Balassi Intézethez hasonlóan nyissanak ők is kulturális intézményt Magyarországon.

“Nem arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy miért nyitunk kulturális intézetet Ljubljanában, hanem arra, hogy miért nem nyitottunk eddig”. A válasz az, hogy “mert eddig csórók voltunk”, a csőd szélén egyensúlyoztunk, örültünk, hogy túléljük a válságot, és most, hogy “jobb bőrben vagyunk, van energia, pénz és figyelem is” hasonló intézetek létrehozására – jelezte Orbán Viktor a magyar kultúra napján tartott avatón.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök arról beszélt, hogy két olyan országról van szó, amely éppen a kultúrája révén élte túl a viszontagságos időket, és kiváló baráti és szomszédi kapcsolatokkal rendelkezik. Mint mondta: kormányfőként szeretné elérni, hogy “a politikában is több kultúra legyen”.

Eddig Lendva volt a szlovéniai magyarok kulturális központja, de most Ljubljana is csatlakozik ehhez a szerephez. A szlovén fővárosban ugyanakkor eddig is sokrétű magyar kulturális élet zajlott, leginkább a helyi József Attila Kulturális Egyesület jóvoltából, sőt magyar nyelvet is oktatnak az egyik ljubljanai általános iskolában, tavaly pedig a két ország tudományos és művészeti akadémiái rendeztek közösen kiállítást a szlovén fővárosban – sorolta a szlovén kormányfő.

– MTI –
hirdetés