Öreg erdő nem vén erdő, így tarra vágás sem lesz Sóstón

Ez az ág a frászt hozta a kisgyermekes szülőkre
Ez az ág a frászt hozta a kisgyermekes szülőkre - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Csupán nevelővágást végeznek a Sóstói erdőben, tehát az erdei tornapálya „zöldképe” is megmarad.


Soron kívül felülvizsgálják Sóstón az erdei tornapálya fáit a szakemberek, mert az elmúlt hétvégén egy élő fa mintegy 20 centiméter átmérőjű oldalága lehasadt, nem kis riadalmat keltve az ott tartózkodó kisgyermekes szülőkben. Az esetet lapunk jelentette a terület kezelőjének, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének, és üzemeltetőjének, a NyírVV Kft.-nek, s ezt követően kaptuk a megnyugtató választ a rendkívüli felülvizsgálatról az erdészet igazgatójától, Tölgyfa Gábortól.

Régóta tudják a szakemberek, hogy a Sóstói erdő fái elöregedtek, éppen ezért érdemes rajta tartaniuk a szemüket. – Mint ahogyan a kirándulóknak, az erdőjáróknak is – toldotta meg a tájékoztatást az erdészetvezető. – Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy óvatosan, nagy körültekintéssel közlekedjenek a parkerdő területén, s mindez szeles időben még inkább indokolt. A szakember megnyugtatta az erdő szerelmeseit afelől is, hogy nem terveznek fakitermelést, vagyis tarra vágást a tornapálya környékén, csupán ritkításokat végeznek a megmaradó állomány növőterének növelése, és természetesen az arra járók biztonsága érdekében.

Lapunk kíváncsi volta arra is, hogyan állapítják meg egy fáról, hogy beteg, és így indokolttá vált a kitermelése – ehhez Sigmond Sándor, a megyeszékhely erdőmérnök végzettségű főkertésze adott rövid útmutatót.

A jó gazda szeme látja a bajt

– Alapvetően nem könnyű felismerni egy fa kórképét, s felállítani a diagnózist, ehhez a különféle fafajok tulajdonságait is ismerni kell. Ha száraz ágakat és leveleket látunk, abból még nem következik, hogy elindult egy végzetes kórfolyamat. Általában többszöri megtekintést igényel a probléma feltárása. A betegséget könnyebb télen felismerni, ám ha akusztikus eszközzel, egy úgynevezett Fakopp 3D műszerrel szeretnénk megvizsgálni a belső szerkezetet – amire egyébként ritkán kerül sor –, ezt csak vegetációs időszakban, vagyis nyáron tehetjük, mivel téli állapotban a hangok nem úgy terjednek a megfagyott fában, ahogyan kellene. Marad tehát a többszöri megfigyelés, amivel 80–90 százalékos pontossággal feltárható az elöregedés, a kidőlés kockázata.

MJ
hirdetés