Helyi közélet

2011.01.20. 17:44

Depóniákat és barázdákat nyitnak

<p>Nyíregyháza - Az Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából nyolcon II. fokú, 4 szakaszon I. fokú a belvízvédelmi készültség – tájékoztatott Bodnár Gáspár védelemvezető.</p>

Még mindig több mint 40 ezer hektár van víz alatt, ekkora elöntés még soha nem volt januárban. A folyamatosan üzemelő 13 szivattyútelep naponta 2,2 millió köbméter belvizet emelve át a befogadó vízfolyásokba.

– Nyílvántartásunk szerint illetékességi területünkön 44 önkormányzat tart készültséget, melyből 29 településen II. fokú és 15 településen I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben – mondta az igazgatóság vezetője. A földtulajdonosok mind több helyen kezdték el a táblák víztelenítését a depóniák és barázdák nyitásával.

Szakmai és műszaki segítség

A Vízgazdálkodási Társulatok közül a Nyírségi, a Felsőszabolcsi és Ecsediláp-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat védekezik II. fokú belvízvédelmi készültségben, mely során csatornakotrást, átereszek tisztítását és az uszadékok eltávolítását végezték.

– Nagy hangsúlyt helyezünk az önkormányzatok és a vízgazdálkodási társulatok szakmai, műszaki segítésére a belterületek belvízmentesítése érdekében. Az önkormányzatok a lakóházak védelme érdekében az átereszek, csatornák tisztítását, szivattyúzást végeznek, amelyhez készletünk erejéig mobil szivattyúkat és védelmi anyagokat (homokzsákot, homokot) biztosítunk. Fülpödracón összesen 2200 homokzsára volt ahhoz szükség, hogy a veszélyztetett épületeket - köztük a polgármesteri hivatalt – megvédjék a belvíztől. Mint Kovács Csaba polgármester fogalmazott egy méterre közelítette meg a hivatalt a belvíz, de nyúlgátak építésével és folyamatos szivattyúzással sikerült stabilizálni a helyzetet.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában