Orlandói lövöldözés – Az amerikai muszlimok közösségének vezetői és amerikai politikusok elítélik a mészárlást

Washington – Az amerikai muszlimok közösségeinek ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) élesen és határozottan elítélte helyi idő szerint vasárnap az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözést. Amerikai politikusok szintén elítélték a támadást, és részvétüket nyilvánították a halottak és sebesültek családtagjainak.

A CAIR vezetője leszögezte: az orlandói gyilkos nem képviseli a muszlim vallást, elhatárolódnak tőle. “Ez egész egyszerűen a gyűlölet bűncselekménye, a leghatározottabban elítéljük. Nem adjuk meg magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek” – fogalmazott Awad. A CAIR floridai regionális vezetője, Rasha Mubarak, hasonló tartalmú közleményt adott ki.

Az amerikai politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált a történtekre: még vasárnap a kora reggeli órákban közzétette első Twitter-bejegyzését, amelyet a nap folyamán még kettő követett. “Mikor lesz ennek vége, mikor leszünk végre kemények, okosak és éberek?” – kérdezte a milliárdos üzletember.

Utolsó bejegyzésében pedig azt írta: “Örömmel venném a gratulációkat, mert igazam volt a radikális iszlám terrorizmus ügyében, de nem akarok gratulációkat, én csak keménységet és éberséget akarok. Okosnak kell lennünk” – írta Trump.

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje mikroblogjában – Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan – terrorcselekménynek nevezte a mészárlást, de nem bocsátkozott kommentárokba. Azt írta: amíg a további információkra várakozik, imádkozik e “szörnyű cselekmény érintettjeiért”.

Bernie Sanders, Hillary Clinton még mindig versenyben lévő vetélytársa a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, ugyancsak elítélte a mészárlást.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, majd később egy televíziós interjúban azt mondta: “Amerika háborúban áll az iszlamista terroristákkal”.
Joe Biden alelnök szintén részvétét nyilvánította, és szóvivője közleményben szögezte le, hogy az alelnöki hivatal is szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Amerikát nemcsak megrázta, hanem cselekvésre is késztette a tragédia: Orlandóban hosszan kígyózó sorokban várakoznak az emberek, hogy vért adhassanak a sebesülteknek, máris több millió dollárnyi adomány gyűlt össze az áldozatok családjának megsegítésére, és nemcsak a Fehér Háznál és a Capitoliumon lobog félárbocon a nemzeti zászló, hanem vasárnap este New York város emblematikus épülete, az Empire State Building is feketébe burkolódzott, azaz egyáltalán nem volt kivilágítva.

– MTI –


Orlandói lövöldözés – Az Egyesült Államok legsúlyosabb vérengzése, ötven halott

Washington – Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

Orlandói lövöldözés – FBI: “jól szervezett” és “jól előkészített” volt

Washington – A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a vasárnapra virradóra történt, mintegy húsz halottat követelő orlandói lövöldözés “jól szervezett” és jól előkészített” volt.
hirdetés