Nyíregyháza hírei

2013.02.27. 16:26

Az ifjúság viszi előrébb a világot

Nyíregyháza - A nyíregyházi Mustárház mintájára országos ifjúsági hálózatot szeretne kiépíteni a kormány.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Mustárház mintájára országos ifjúsági hálózatot szeretne kiépíteni a kormány.Nyíregyházán ismerkedett a napokban az ifjúság mindennapi gondjaival, a fiatalok közösségi életének lehetőségeivel dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, aki szerkesztőségünkbe is ellátogatott.

Van-e valamilyen különleges oka annak, hogy most látogatott el Nyíregyházára?

Dr. Mihalovics Péter: Sorban felkeresem az ország kisebb és nagyobb városait, így most az országos körút részeként érkeztem a városba. A személyes kötődés révén – hiszen rokonok, barátok élnek itt –, gyakrabban jövök ide. Most egyébként a Mustárház hívására érkeztem, hogy megismerkedjem a munkájukkal, találkozzam fiatalokkal, valamint a főiskolai hallgatói érdekvédelemmel is. Tapasztalatszerzés céljából jöttem, hiszen azt kaptam feladatul a kormánytól, hogy hatékony országos ifjúsági hálózatot hozzak létre.

Miért fontos az Új Nemzedék Jövőjéért Program, melyek a leglényegesebb elemei?

Dr. Mihalovics Péter: A legfontosabb ismérve, hogy alulról építkezik, a fiatalok véleményét, célját, elképzeléseit foglalja össze, az ifjúsági szakma pedig véleményezte. Sok olyan programot, projektet tartalmaz, amelyek segítik a fiatalok életét. Fontos ismérve az is, hogy nem a magyar költségvetést terhelik a programban megfogalmazott projektek, hanem uniós források használhatók fel a megvalósításuk alkalmával. A program jelentős eredménye, hogy megalakult tavaly novemberben a Nemzeti Ifjúsági Tanács, amelynek létrehozásával a rendszerváltás óta adósak maradtak a mindenkori kormányok. Ebbe a tanácsba a legkisebb település ifjúsági szervezete is tud tagot delegálni. Fontosnak tartom a Nemzeti Együttműködési Alap létrehozását is, amely az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretében egymilliárd forint elkülönített keretből tud támogatni olyan programokat, olyan ifjúsági közösségeket, amelyek nem számíthatnak helyi önkormányzati forrásokra.

Milyennek szeretné látni ezt az új nemzedéket a kormány?

Dr. Mihalovics Péter: Olyan fiatalokat szeretne a kormány, akik úgy gondolkodnak: törődöm a hazával, a haza is törődik velem. Az új nemzedék felelősségteljesen gondolkodjon a saját sorsáról és az ország jövőjéről. A fiataloknak rá kell döbbenniük, hogy nem várni kell tétlenül sorsuk alakulását, hanem tenni is kell érte, erőt, energiát kell befektetniük a jövőjük érdekében. Minél erősebb egy közösség, annál több segítséget és támogatást várhat vissza a fiatal.

Ezek a kormány elvárásai, de mit tud tenni a kormány a fiatalokért?

Dr. Mihalovics Péter: Minden szaktárcának van ifjúságvédelmi csatornája, legyen szó oktatásról, környezetvédelemről, egészségügyről. A szaktárcák a fiatalok gondjaira keresik a megoldást, az Új Nemzedék Jövőjéért Program pedig feltérképezi a lehetőségeket. Hangsúlyoznom kell, hogy ez a program nem old meg mindent, nem lesz több állás, nem lesz magasabb a fizetés, de számos olyan lehetőséget tartalmaz, ami segíti a jövő tervezését.

Az ifjúsági program tesz-e különbséget a más országrészben élő fiatalok között, hiszen megyénkben jóval hátrányosabb helyzetben vannak?

Dr. Mihalovics Péter: Ez a program nem ad választ a területi különbségekből adódó kérdésekre, de arra itt vannak a kormány más jellegű programjai. Számos olyan program van, amelyek segítik a hátrányos helyzetű fiatalok boldogulását. Gondolok például a kiemelt vállalkozói zónákra – s ilyen több is van ebben a megyében –, ahol ösztönzik a befektetőket az új munkahelyek teremtésére.

Mikor lenne elégedett a munkájával?

Dr. Mihalovics Péter: Szeretném, ha az év végére minden megyében lennének olyan közösségi bázisok, mint amilyen Nyíregyházán a Mustárház. Fontos továbbá, hogy a ifjúság tudjon erről az Új Nemzedék Jövőjéért Programról, és el is mondanák a véleményüket róla, mert a fiatalok gondolatai viszik előre a világot.

Névjegy

Név: dr. Mihalovics Péter

Születési hely, idő: 1983. 08. 08.

Iskolái: Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zrínyi Ilona Gimnázium, Pannon Egyetem

Tisztség, munkahely: Veszprémben önkormányzati képviselő 2006 óta, országgyűlési képviselő 2010 óta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kabinetfőnöke 2011 októbere óta.

Családi állapota: nőtlen

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!