Nagyvilág

2015.05.15. 14:14

Megtetszett Magyarország a donyecki „kiborgoknak”

Budapest, Ungvár - Felüdülve és élményekkel telve tért haza Budapestről a donyecki repülőteret védő légi deszant alakulat két leszerelt kárpátaljai katonája, akik egy új kezdeményezés keretében kapcsolódtak ki Magyarországon.

Budapest, Ungvár - Felüdülve és élményekkel telve tért haza Budapestről a donyecki repülőteret védő légi deszant alakulat két leszerelt kárpátaljai katonája, akik egy új kezdeményezés keretében kapcsolódtak ki Magyarországon.

Mikola Minyo és Roman Trubin a kelet-ukrajnai harci cselekményekben részt vett katonák magyarországi rehabilitációját szolgáló akció keretében ismerkedett meg Budapest és Magyarország nevezetességeivel. Az utazásra az Európai Ungvár Társadalmi Egyesülés kezdeményezésére és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében került sor.

A két donyecki „kiborg” hazatérését követő sajtótájékoztatón Cap István, az ungvári civil szervezet elnöke elmondta, hogy ez a kirándulás egy új kezdeményezés első szakaszát jelentette, amelynek folytatásaként már egy következő csoport magyarországi utaztatását készítik elő, amelynek tagjai az úgynevezett ilovajszki katlanban rekedt katonákból kerülnek majd ki.

Magyarországi útja során Hortyányi Jaroszlava, a Budapest IX. kerületi Ukrán Önkormányzat elnöke kalauzolta a két veteránt, akik találkozhattak a Magyarországon élő ukrán közösség tagjaival. Mikola Minyo és Roman Trubin beszámolt nekik a donyecki repülőtérért vívott harcok körülményeiről és gyötrelmeiről. Arról, hogy miként váltották egymást hatóránként, állandó golyózápor alatt az őrségben, és hogyan próbáltak olykor tucatnyian, egymást melegítve pihenni  -27 fokban egy 5 négyzetméteres helyiségben.

Mivel nem elsősorban a „hivatalos program”, hanem a kikapcsolódás volt a fő cél, a házigazdák gondoskodtak róla, hogy megtekinthessék a főváros és környéke nevezetességeit, megismerkedjenek a magyar kultúrával, a történelemmel, és nem utolsó sorban – a magyar konyhával. „Teljesen felüdültünk, és hihetetlen élményekben volt részünk Magyarországon. Ez felért egy több hetes szanatóriumi rehabilitációval. Szó szerint a fellegekben jártunk, hiszen még egy repülőgépes körútra is felvittek minket” – lelkendezett a két leszerelt katona az ungvári sajtótájékoztatón.

A reptér védőit azt követően nevezte el kiborgoknak az ukrán sajtó, hogy a szakadárok már a múlt nyár folyamán bejelentették az elfoglalását. Azt mondták, a kormánykatonák közül senki sem maradt életben. Ezzel szemben még aznap menekülniük kellett a rájuk zúduló válaszcsapás elől. Ha élők nem maradtak, nyilván csakis kiborgok lehettek azok, akik visszalőttek – írták akkoriban az ukrán lapok.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!