Ütemezetten halad a munkavégzés a városközpont felőli tóterületen

By Samu Somló
Ütemezetten halad a munkavégzés a városközpont felőli tóterületen
© Az esős idő megnehezítette a közlekedést a napokban Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A bujtosi tórészlet helyreállítása több éves folyamat, a változás már szembetűnő a korábbi állapotokhoz képest.

„Tavaly a bujtosi első tónál történt halpusztuláskor egy illetékes azt ígérte, hogy a télen, tavasszal rendbe teszik a városi tavat. Aztán télen nem nyírták le a nádat, mert nem volt elég jég. Tavasszal nekikezdtek a munkának, megindult a kotrás. Örültünk, már hegyeztem a tollat a köszönőlevélhez” – írja levelében hűséges előfizetőnk, Miló András.


Keczkó János: A nádast addig gyérítjük, amíg helyre nem áll az egyensúly.


„Ígérték, hogy betelepítik növényevő hallal, rendbe teszik a nagy gépek miatt tönkrement futópályát, sőt padok is lesznek. Ehhez képest a hal a „Balatonon nyaral”, a futópályát sár borítja, a kikotort nád nagy része ott rohad a vízben meg a parton. Nemrégiben bejelentettük, hogy a környéken sok a parlagfű. Kijött egy traktoros vágó, a rét nagy részét le is vágta, de a tó körül és a parkolónál töméntelen mennyiségben ott maradt a gyomnövény. Szeretnénk, ha az első tó is ugyanúgy rendben lenne tartva, mint a többi” – tolmácsolta a környékbeliek kérését a levélíró.

Szigorodott a halászati törvény

Lapunk megkeresésére a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodájának vezetője, Keczkó János így nyilatkozott: – A Bujtosi tó városközpont felőli részletének helyreállítása tavaly elkezdődött, azóta ütemezetten folyik. Úgy gondoljuk, szemmel látható a változás a korábbi állapotokhoz képest. A beavatkozások azonban egy élő környezetet érintenek, melynek figyelembe kell venni a ciklikusságát. Az idén a NyírVV Nonprofit Kft. elvégezte a partvonalrendezést, a nádkaszálást, kialakítottuk a partvonalrézsűt és a koronaéleket, elkezdődött a tereprendezés és a füvesítés.

Fotó: Sipeki Péter Fotó: Sipeki Péter ©

– A nádat az idén is levágtuk, természetesen jövőre is le fogjuk, s az évek során addig gyérítjük majd, amíg helyre nem áll a növényzet és a tóban élő növényevő halak egyensúlya. A nem őshonos halak telepítését a halászati törvény 2014-es módosítása jelentősen megszigorította, így további növényevő halak telepítésére nincs lehetőség – taglalta Keczkó János.

Teljes felújítás vár a sétányokra

Az irodavezető hozzátette: a nagyobb és népszerűbb bujtosi tórészlet környékét naponta takarítják a cég dolgozói, a központ felőli terület azonban még rendezés alatt áll, ezt ennek megfelelően kezelik.

– A fűnyesedéket szándékosan hagyjuk a helyszínen, hiszen a tápanyagban gazdag fű helyben lebomlik, beépül a talajba, csak a város frekventált területein gyűjtjük össze a levágott füvet. A partszélen levágott nád mennyisége nem számottevő, a csúszós, vizes rézsűn összegyűjteni egyébként is komoly erőpróba, de legkésőbb az őszi nagytakarítás során ezt megtesszük. A padok és az asztalok beszerzése folyamatban van, még ebben az évben kihelyezzük ezeket.

– Tervezzük a sétányok teljes felújítását is: új, teherbíró alapozó réteggel, új szegélykövekkel és vörössalak-borítással. A tórészlet helyreállítása tehát több éves, folyamatos munkát igényel, de reméljük, hogy a már elért eredményeknek is örülni tudnak és értékelik a városlakók – hangsúlyozta Keczkó János.

Halgazdálkodás

A 2014-től hatályba lépett új jogszabály kimondja: természetes vízből őshonos halakat telepítési anyag céljából kifogni nem szabad, a nem őshonos halak sem telepíthetők át, ezeket kizárólag halastóba vagy más haltermelő rendszerbe, hatósági engedéllyel szabad kihelyezni.

KM-PIÖrökösföld.
SZON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés