Örökzöld slágert dúdoló fenyőárusok

Örökzöld slágert dúdoló fenyőárusok
Örökzöld slágert dúdoló fenyőárusok - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Újabban hitelesített mérőbot beszerzésére kötelezik a legális fenyőfaárusokat.

Jobb, ha lelécelnek azok a fenyőfaárusok, akiknek nincs megfelelő mérőbotjuk. Az illetékesek ugyanis utaznak rájuk. Apróságnak tűnik az egész, mégis tény: tüzetesen megvizsgálják a tűlevelűekkel kereskedőket, kötelezik őket a hiteles mérőeszközre. A napokban az egyik, a nyíregyházi piacon áruló fenyőfaárus kereste fel szerkesztőségünket, és nemtetszésének adott hangot. – A fogyasztóvédelem ellenőrei kérték rajtunk számon a hitelesített mérőbotot, amiből a környéken csak egy métereset lehet kapni – nem tudom, van-e egyáltalán ennél hosszabb. De a fák általában ennél nagyobbak, remélem, ezért nem kapunk büntetést – mondta a kereskedő.

– Az idén ellenőriztek először ilyen ügyben. Hallottuk, hogy jobb, ha beszerezzük a speciális méteres botot, amit mi Kecskeméten vettünk 11 ezer forintért. A szabály szerint az ettől hosszabb fákat le kell fektetni, és úgy kell megmérni – taglalta Nyüsti Józsefné kereskedő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének helyettes vezetője, dr. Jacsó Péter megerősítette: mivel a fákért a magasságuk alapján fizetnek a vásárlók, azokat csak hitelesített mérőbottal lehet lemérni, és aki nem így tesz, az jogsértést követ el. De nem kell több méteres mérőeszközt venni, az egyméteres megfelel a jogszabályi kötelezettségeknek.

KM








hirdetés