Örökzöld téma: már itt vannak a fenyőárusok

Elkezdődött Nyíregyházán is a fenyőfák árusítása, képünkön Buczi Beatrix mustrálja az egyik tűlevelűt
Elkezdődött Nyíregyházán is a fenyőfák árusítása, képünkön Buczi Beatrix mustrálja az egyik tűlevelűt - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A megyeszékhely főterén vasárnap este meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján. Közeledik tehát a karácsony, alig két hét és a családok meghatottan állják körbe az ünnepi díszbe öltöztetett fenyőt. Nyíregyházán a hét végén már megjelentek az első faárusok.

– Szenteste előtt egy héttel van a legnagyobb roham. Főként azok szerzik be december elején az ünnep ékét, a fenyőt, akiknél elfér a garázsban vagy az erkélyen – mondta el érdeklődésünkre István, aki két évtizede árul fát. Amikor az árakról kérdeztük, készségesen sorolta azokat: a Nordmann-fenyő métere nyolcezer, az ezüstfenyőé ötezer, míg a lucfenyő méteréért háromezer forintot kér el. Hozzátette: sok mindentől függ, milyen fajtát vásárolnak a családok, szempont, hogy kinek milyen vastag a pénztárcája, mekkora otthon a belmagasság, a kertes házban élők pedig szívesen vesznek gyökeres fenyőt, amit vízkereszt után kiültethetnek a kertbe.

December első napjaiban érkeznek az árusítóhelyekre a karácsonyi fenyők, amelyek jelentős részét november végén kezdték el kivágni – közölte Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT) elnöke a napokban.

Kiemelte, hogy a fenyők ára a mérettől és az árusítóhelytől, illetve a származási helytől is függ. Az idén a magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágább lehet a tavalyinál a munkabérek, valamint a szállítási költségek emelkedése és az öntözési költségek miatt. Az emeléssel a lucfenyő ára már közelít a Nordmann-fenyőéhez, amelyet eddig is nagyrészt importból szereztek be, Németországból vagy Dániából – tette hozzá.

Nagykanizsáról érkező fák

A mögöttünk hagyott hét utolsó munkanapján a Búza téri piacon megjelent az első „fecske”, azaz az első fenyőárus.

– Már húsz éve ezzel foglalkozom, ezek a fák Nagykanizsáról érkeztek ide. Van köztük luc-, ezüst- és Nordmann-fenyő is. Hogy korai lenne még itt árulnom? Nem gondolom, hiszen már ma öt vásárlóm is volt. Az a tapasztalatom, hogy szenteste előtt egy héttel van a legnagyobb roham. Akik tudják garázsban vagy esetleg az erkélyen tartani a fát, azok már december elején beszerzik a fenyőt – fogalmazott az árus, aki csak a keresztnevét árulta el lapunknak.

István az aktuális árakról is tájékoztatott bennünket. Eszerint a Nordmann-fenyő métere 8 ezer forint, az ezüstfenyőé 5 ezer, míg a lucfenyő méteréért 3 ezer forintot kér el.

– Természetesen pénzfüggő, ki mit választ, ahogy a lakás belmagassága is behatárolja a lehetőségeket. Szívesen vesznek gyökeres fát a kerttel vagy hétvégi házzal, nyaralóval rendelkezők – közölte István, akitől megtudtuk azt is: az örökzöldek az árusítóhelyen „éjszakáznak”, a Búza téri piac biztonsági emberei őrzik az álmukat.

A beszélgetés végeztével elsétáltunk egy európai hálózattal rendelkező barkácsáruházlánc parkolójához is, ahol szintén elkezdődött már a fenyőárusítás.

Vízbe teszik a tövét

Gerliczki Attila és Kakas Judit épp a gépkocsijuk csomagtartójába próbáltak beszuszakolni a frissen vásárolt tűlevelűt, mikor megszólítottuk őket.

– Mi minden évben ilyenkor, viszonylag korán megvesszük a fenyőt, elégedettek vagyunk az itteni fák minőségével. Mivel kertes házban lakunk, a tárolás nem jelent számunkra gondot. Ezt a két méter körüli Nordmann-fenyőt négyezer-kétszáz forintért vásároltuk az imént – közölte lapunkkal a Kertvárosban élő fiatal pár. Szűcs István Orosról érkezett fát vásárol, ő is a Nordmann-fajta mellett tette le a voksát.

– Minden évben a feleségemmel közösen vesszük meg a karácsonyfát, ez most is így történt. Szentestéig a lakásban lesz, vízbe tesszük a tövét, így december 24-ig megőrzi a frissességét – fogalmazott az idős férfi.

Szerettük volna megkérdezni az áruházlánc vezetőjét az eddigi tapasztalatokról, a vásárlási szokásokról, de nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

TG, MTI


Zömében a Dunántúlról

A Magyar Díszkertészek Szövetsége közleményében arról ír: a lucfenyő ára méterenként a 3200 forintot is elérheti a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt. Az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a Nordmann-fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan. Ismertették, hogy Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik.

A vágásra szánt luc, ezüst és Nordmann-fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák. A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát értékesítenek.
hirdetés