Hátborzongató részletek derültek ki a nyíregyházi gyilkosságról

Akt.:
Hátborzongató részletek derültek ki a nyíregyházi gyilkosságról
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – S. Dan orvos múlt szerdán lőtt rá egy házaspárra Nyíregyházán, egy Friss utcai családi házban. A 40 éves nő meghalt, férjét életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. A férfi előbb az anyát, majd az apát lőtte fejbe közvetlen közelről. A házaspár gyerekei is otthon voltak akkor, az ikrek az egészet végignézték. Az M1 riportere a nagymamánál találta meg a gyerekeket.

A Nyíregyházán történt brutális gyilkosság után a hétéves kislány szülei vérét törölgette, amíg testvére segítségért rohant. Az eset óta nem szólal meg. A pszichiáter szerint annál súlyosabb trauma aligha érhet gyereket, mint amit a szüleik lelövését végignéző nyíregyházi ikrek éltek át. Évekig is eltarthat, amíg megtanulják, hogyan éljenek együtt annak emlékével, amit a román orvos tett az otthonukban. A hét éves Lázár és a lánytestvére, Lea most szemtanúk.

A gyerekek azt hitték, túlélte az anyjuk is

A gyilkosság másnapján az ikrek még úgy tudták, élnek a szüleik, csak megsérültek, kórházban kezelik őket. A nagymama ekkor még nem merte nekik elárulni, hogy az anyjuk rögtön szörnyethalt. Csak apjuk életét tudták megmenteni az orvosok.

A gyerekek elmesélték, egyszer csak azt vették észre, hogy a férfi veri az ajtót. Az anya futott bent, segítségért kiabált a férjének, aki szintén rohant, majd két nagy durranást hallottak.

„Anya le volt feküdve. Tiszta vér volt az egész minden, az előszoba is, Lea feltörölte a padlót. Kiszaladtam, becsengettem a szomszédhoz “- idézték a fiú szavait az M1 Kékfény című műsorában.

A kisfiú véres lábbal a szomszédhoz szaladt, aki rögtön segített is neki.

„Láttam az apát, vizet kért, csepegtettem neki a szájába. Elmondta, hogy azt mondta neki, hogy most meghalsz és közelről fejbe lőtte” – mesélte a férfi, aki hívta a rendőrséget.

Az apa utolsó erejét összeszedve még nekik is meg tudta nevezni a gyilkost, azt is elmondta, hogy mi történt.

A legnagyobb trauma

A gyermekpszichiáter szerint ez az egyik legnagyobb trauma, ami egy gyereket érhet. Poszttraumás stressz-szindrómának nevezik azt az összeomlást, ami ilyen felfoghatatlan trauma szinte törvényszerű kísérője. A kislány például azóta nem szólal meg.

„Étkezési zavarai lesznek, nem eszik, vagy pont ellenkezőleg. folyton feküdne, aludna, vagy éppen sosem pihen” – sorolja a lehetséges következményeket Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

A szakértő szerint első lépésként biztonságos környezetbe kell helyezni a gyerekeket, aztán amilyen gyorsan csak lehet, kezdődhet a szakszerű orvosi ellátás. Másképp jó eséllyel sosem lesz belőlük boldog felnőtt, esélyük sincs a teljes életre.

Általában egyéni beszélgetések, később csoportos foglalkozások következnek az ilyen traumát átélt gyermekek esetében. Kor-, és gyermekfüggő, hogy kinél milyen terápiát meddig alkalmaznak.

„Visszatérni ahhoz az idilli állapothoz nem lehet, amikor még épp volt a lelkük. Ahogy egy tükör, ha eltörik, hiába ragasztják össze, már nem lesz olyan, mint előtte” – mondta Sófi Gyula, aki több olyan kicsit kezelt már, akik szintén látták az anyjuk meggyilkolását.

A gyermekek számára plusz teher, ha az apa, vagy más szerettük a tettes.

Ők ma már együtt tudnak élni a fájdalommal, és pont ez is a cél, és nem az, hogy kitöröljék az emléket: az ugyanis lehetetlen – mondta a szakember.

Gyilkos és áldozata együtt éltek korábban

A rendőrök ezek után névvel, arccal, rendszámmal keresték a feltételezett tettest, az 54 éves román állampolgárságú orvost. Régóta Magyarországon él, a sátoraljaújhelyi kórház tüdőosztályán dolgozott 9 évig. A gyilkosság napján egy hónapos szabadságot vett ki.

Később már kiderült, hogy gyilkosnak és áldozatnak volt köze egymáshoz. A gyanúsított munka közben ismerte meg a férjes asszonyt, kikezdett vele, ám az első hírek szerint plátói maradt a szerelme, a férfi visszautasítás miatt ölt.

Rövid ideig együtt is éltek, a nő elhagyta férjét az orvos miatt. A tüdőgyógyász is családos ember volt, három gyerekkel, őket hagyta el a nőért. Az asszony azonban meggondolta magát, így később mégis visszaköltözött a gyerekei apjához. S. Dan ezt nem tudta elfogadni, ezért fegyverrel a családra rontott.

A férfit két nappal a gyilkosság után Kolozsváron fogták el a román rendőrök, fegyvert is találtak nála. Először Romániában állították bíróság elé, beismerte tettét, azt viszont tagadja, hogy előre eltervezte a kivégzést.

Fellebbezett a kiadatás ellen

A kolozsvári ítélőtábla pénteken elfogadta a magyar hatóságok kiadatási kérelmét. A gyanúsított fellebbezett, így átadása a magyar hatóságoknak elhúzódhat.

Mándi Benedek, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ osztályvezető-helyettes szerint legfeljebb 90 napon belül átadják őt.

A gyanúsított jelenleg a kolozsvári rendőrség fogdájában van, és várhatóan ott is marad a jogerős ítéletig, melyet a legfelsőbb bíróság hoz meg ügyében.


Videó: “Pult alatt tejföl, tojás, AK-47-es, perec?” Tényleg lehet fegyvert venni a nyíregyházi piacon?

Nyíregyháza – A nyíregyházi piacon, alvilági kapcsolatain keresztül juthatott fegyverhez az a román orvos, aki hideg vérrel megölt egy kétgyermekes anyát és életveszélyesen megsebesítette a nő férjét. Arról, hogy hogyan és mennyi pénzért szerezhet valaki fegyvert Magyarországon, Tóth István fegyverszakértő beszélt a TV2 műsorában, a Mokkában.

Magas falak takarják a román gyilkos fényeslitkei házát

Fényeslitke – A férfi autóját az elmúlt évben gyakorta látták a falu lakói háza udvarán. Omladozó vakolat, rozsdás parabolatányérok, mindössze csak ennyi látszik a hatalmas, házat körülölelő betonfaltól, amivel a tüdőgyógyász körülvette az épületet – írja blikk.hu.

Nyíregyházi lövöldözés – Betörtek a gyilkosság helyszínére

Nyíregyháza – Betörtek abba a nyíregyházi családi házba, ahol a múlt héten egy román állampolgár rálőtt egy házaspárra, amelynek tagjai közül a nő a helyszínen meghalt, a férfi pedig életveszélyes sérüléssel került kórházba – erősítette meg a helyi sajtóinformációkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szerdán az MTI megkeresésére.

Emberölés Oroson: Értékes perceket veszítettek a mentők – Nem adtak ki távoltartási végzést az orvos ellen

Nyíregyháza – Csaknem egy hét telt el az orosi tragédia óta, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A meggyilkolt családanya korábban a Jósa András Oktatókórházban dolgozott, egykori kollégái segítőkész embernek ismerték, aki a munkáját odaadással, emberséggel végezte.

A nyíregyházi piacon vásárolta a gyilkos fegyvert az orvos

Nyíregyháza – A nyíregyházi feketepiacról szerezte be a gyilkos fegyvert Dan S., a gyilkos orvos – derül ki a Borsonline cikkéből. – Az emberölés gyanúsítottja az Evz.ro portálnak árulta el, hogy a nyíregyházi piacról vásárolta a fegyvert, amivel agyonlőtte R. Máriát, és az asszony férjét, Lászlót. Állítása szerint Nyíregyházán bárki könnyedén hozzájuthat a fegyverhez.

Életéért küzd a Nyíregyházán fejbe lőtt férfi

Nyíregyháza – Továbbra is az életéért küzd az a nyíregyházi férfi, akit a feleségével együtt az ikergyerekeik szeme láttára lőttek fejbe öt nappal ezelőtt.

Elhúzódhat a román orvos ügye – Nem akarja, hogy kiadják Magyarországnak

Kolozsvár – Még nem tudni, mikor adják át a magyar rendőrségnek a Kolozsváron letartóztatott román orvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy Nyíregyházán megölt egy nőt, majd rálőtt annak férjére is.

Megsajnálta a gyerekeket, ezért nem lőtt rájuk

Nyíregyháza – Megsajnálta a gyerekeket, ezért nem lőtt rájuk – úgy tudjuk, ezt mondta a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottja.

Beismerte tettét a nyíregyházi lövöldözés gyanúsítottja, a meglőtt családapa válságos állapotban van

Nyíregyháza – Beismerte a román bíróságon a gyilkosságot az orvos, akit azzal gyanúsítanak, hogy ikergyerekei szeme láttára lőtt rá egy házaspárra Nyíregyházán.

A kolozsvári ítélőtábla elfogadta a magyar kiadatási kérelmet

Bukarest – Elfogadta a kolozsvári ítélőtábla pénteken a magyar hatóságok kiadatási kérelmét, amelyben annak a román orvosnak az átadását kérték, akit a halálos kimenetelű szerdai nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsítanak.

Előre eltervezhette a gyilkosságot a román orvos, szabadsága első napján ölt

Nyíregyháza – Feltehetőleg előre eltervezte a gyilkosságot a sátoraljaújhelyi román tüdőgyógyász főorvos, ugyanis egy hónapos szabadsága első napján utazott Nyíregyházára – írja a Magyar Nemzet Online.

„Meglőtték anyáékat, meg fognak halni” – Új részleteket mesélt el nekünk a szemtanú

A lövéseket halló és a házba elsőként belépő szemtanút szörnyű kép fogadta, de a férfivel még tudott beszélni.

Már egész Európában keresik a nyíregyházi emberölés gyanúsítottját

Nyíregyháza – Európai elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség a Nyíregyházán elkövetett emberölés feltételezett elkövetőjét.

Videó: Fejéhez szorította a fegyvert, s azt kiabálta: meghalsz! – Megszólalt a férfi, aki rátalált a házaspárra

Nyíregyháza – Kamera elé állt az a férfi, aki megtalálta a családi házban lelőtt nőt és sebesült férjét. A férfi a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozott, állítása szerint biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához.

Sátoraljaújhelyen volt főorvos a Nyíregyházán gyilkoló férfi, szerelemféltés állhat a háttérben

Egy féltékeny, visszautasított orvos lehet az, aki felelős a nyíregyházi házaspár lelövésért. A külföldi orvos évek óta Magyarországon praktizál. A rendőrség továbbra is keresi az 54 éves román állampolgárságú férfit. A nyíregyházi lövöldözésben egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában. A meglőtt orosi férfi életben van, fejlövéssel operálták szerdán este.

A nyíregyházi emberölés gyanúsítottját keresi a rendőrség

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, a képen látható S. Dan 54 éves román állampolgár 2016. augusztus 31-én 15 óra körül Nyíregyházán egy családi házban lövéseket adott le az ott lakó házaspárra.

Lövöldözés volt Nyíregyházán, egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsérült

Lövöldözés volt szerda délután Nyíregyházán, egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában.Oros.
SZON.HU


hirdetés