Orosz-ukrán fogolycsere – Megérkezett Kijevbe az orosz fogságból kiszabadult Szavcsenko

Kijev – Leszállt Kijevben az ukrán elnöki különgép, fedélzetén a fogolycserével kiszabadult Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanővel – közölte Twitter-bejegyzésében szerdán Petro Porosenko ukrán elnök.

A katonanőt hazakísérő Szvjatoszlav Ceholko elnöki szóvivő közölte, hogy Szavcsenkót a Boriszpil nemzetközi repülőtérről egyenesen az elnöki hivatalba viszik, ahol fogadja őt az államfő.

“Amint a repülőgép landolt, Porosenko elnök felhívta Szavcsenkót, és üdvözölte őt ukrán földön” – tette hozzá a sajtótitkár.

Szavcsenko ukrán címeres fehér pólóban és farmerban érkezett meg Kijevbe. A repülőtéren tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján bocsánatot kért azoktól az anyáktól, akiknek a fiai még orosz fogságban vannak. Ígéretet tett, hogy mindent elkövet kiszabadulásuk érdekében. Érzelmileg túlfűtött nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta őt és küzdött kiszabadulásáért, mert – mint mondta – ők adtak neki erőt a túléléshez. Hozzátette, hogy rosszakaróinak pedig azért hálás, mert csak azért is élve tért vissza hazájába.

Kijelentette, hogy hazafiaknak kell irányítaniuk az országot. Nem kell minden hősnek meghalnia Ukrajnáért – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az ukrán parlamentben arra érdemes képviselőknek kell helyet kapniuk.

A csaknem két éven át Oroszországban fogva tartott Szavcsenkót távollétében Julija Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) listavezetőjeként parlamenti képviselővé választották a 2014 októberében tartott törvényhozási választásokon, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének is tagja lett.
Timosenko a repülőtéren üdvözölte a hazatért katonanőt.

– MTI –
hirdetés