Oroszország – Elutasította a vádemelést a társukat kegyetlenül megverő kamaszok ellen a városi ügyész

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 8., vasárnap (MTI) – A Kalinyingrád megyei Guszev város ügyésze elutasította, hogy vádat emeljen gyilkossági kísérlet címén a fogyatékos iskolatársukkal kegyetlenkedő kamaszok ellen – közölte a hétvégén a megyei nyomozóhivatal képviselője. A nyomozóhatóság fellebbez.

Az ügyész arról is döntött, hogy a szombaton őrizetbe vett két 14 éves lányt elengedjék.
A nyomozóhatóság nem ért egyet a vádhatóság döntésével, ezért azt meg fogja fellebbezni és kész elmenni a legfőbb ügyészig – tudatta Marianna Andrjusina, a megyei nyomozóhivatal szóvivője. “Az ilyen kegyetlen bűncselekményt függetlenül az elkövetők személyétől fel kell tárni” – mondta.
Szombaton a fogyatékos társukat kegyetlenül bántalmazó kamaszok ellen gyilkossági kísérlet miatt bűnügyi eljárást kezdeményezett a Kalinyingrád megyei nyomozóhatóság és a két lányt aznap őrizetbe vették, miután a balti-tengeri Guszevben, egy erdő szélén rátámadtak 15 éves iskolatársukra, hogy megbosszulják korábbi sérelmüket. A kegyetlenkedésről felvételt is készítettek, amelyet a youtube-ra és egy orosz közösségi oldalra is feltettek. A néhány perces filmen jól látható, hogy a földön fekvő fogyatékos lányt kíméletlenül rugdossák, hajánál fogva ráncigálják. A felvételt készítő fiú cinikus hangnemben még kommentálta is a kegyetlenkedést, majd figyelmeztette őket, ne ütlegeljék halálra áldozatukat.
Jelena Szuhorukovának végül sikerült elmenekülnie kínzói elől. Több sérüléssel úszta meg a támadást.
Az eset hatalmas felháborodást keltett Oroszországban. A V Kontaktye orosz közösségi oldalon a fogyatékos lány támogatói tiltakozó akciót hirdettek, attól tartva, hogy a támadók megúszhatják a számonkérést. Egyikük egy jómódú család gyermeke.
A fogyatékos lány érdekében Pavel Asztahov orosz gyermekjogi biztos járt közben, mert a helyi rendőrség nem tartotta bűncselekménynek a kamaszok kegyetlenkedését, ezért egyenesen a belügyminiszterhez, valamint a Központi Nyomozóhivatal elnökéhez fordult. A megyei nyomozóhivatal ezután gyilkossági kísérlet gyanúja miatt eljárást indított a támadók ellen.
Oroszországban 14 éves életkortól vonhatóak büntetőjogi felelősségre gyilkossági kísérlet elkövetői és akár 15 év börtönnel is büntethetőek.

-MTI-
hirdetés