Oroszország: kamaszok kegyetlenkedése miatt indított eljárást a Kalinyingrád megyei nyomozóhivatal

Moszkva, 2012. április 7., szombat (MTI) – Fogyatékos társukat kegyetlenül bántalmazó kamaszok ellen indított bűnügyi eljárást szombaton a Kalinyingrád megyei nyomozóhatóság.

Két 14 éves lány a balti-tengeri Guszev városában, egy erdő szélén támadt rá 15 éves iskolatársára, hogy megbosszulja korábbi sérelmét.

A központi orosz televízió híradója, a Vesztyi beszámolója szerint a földön fekvő fogyatékos lányt kíméletlenül rugdosták, hajánál fogva ráncigálták. A lányok tettéről mobiltelefonnal felvételt készített egy fiú és cinikus hangnemben még kommentálta is a kegyetlenkedést, majd figyelmeztette őket, ne ütlegeljék halálra áldozatukat.

Jelena Szuhorukovának végül sikerült elmenekülnie kínzói elől. Számos sérüléssel került kórházba, ahol pszichológus segítségére is szorult.

A kíméletlen kamaszok a felvételt az interneten közzétéve eldicsekedtek  tettükkel. A Youtube-ról eltávolították ugyan a sokkoló felvételt, de egy orosz közösségi oldalon még látható. A néhány perces filmen az is hallható, hogy az egyik támadó kijelenti: ” az utolsó leheletedig ütlek”.

Gyilkossági kísérlet

Az eset hatalmas felháborodást keltett Oroszországban. A V Kontaktye orosz közösségi oldalon, ahol az áldozat ügyvédi segítséget kért, nagyszámú támogatócsoport alakult. A részvevők a kegyetlenkedést elkövetők megbüntetését követelik és tiltakozó akciót hirdettek, mert attól tartanak, hogy a támadók megúszhatják a számonkérést. Egyikük egy jómódú család gyermeke.

A fogyatékos lány érdekében végül Pavel Asztahov orosz gyermekjogi biztos járt közben. A kalinyingrádi rendőrség ugyanis a megvert, megalázott lány szüleinek feljelentése ellenére nem akart foglalkozni az üggyel, arra hivatkozva, hogy a jogszabályok szerint a támadók nem vonhatóak felelősségre szándékos, könnyű testi sértésért.

 Asztahov azonban megkérdőjelezte a kamaszok tettének rendőrségi minősítését és egyenesen Rasid Nurgalijev belügyminiszterhez, valamint Alekszandr Basztirkinhez, a Központi Nyomozóhivatal elnökéhez fordult. Véleményét a Twitteren is közzétette.

A Kalinyingrád megyei nyomozóhivatal ezt követően gyilkossági kísérlet gyanúja miatt eljárást indított a fogyatékos lány támadói ellen. Oroszországban 14 éves életkortól vonhatóak büntetőjogi felelősségre gyilkossági kísérlet elkövetői.
hirdetés