Oroszországot elkerülő vasútvonalat létesít keleti partnereivel Ukrajna

Ukrajna – Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán részvételével Ukranja egy Oroszországot elkerülő vasúti szállítási útvonalat létesít, az egykori selyemút mentén.

Azt követően, hogy a Kreml a kijevi szankcióra válaszul megtiltotta az ukrán tranzitszállításokat Oroszországon keresztül, Ukrajna elveszítette vasúti összeköttetését Kazahsztánnal és a kaukázusi országokkal. Ezért a kazah, a grúz és az azeri partnerekkel egy olyan szerződést írt alá Bakuban az Ukrán Vasút, amely garantálja a vasúti szállítmányozás zökkenőmentességét – akár egészen Kínáig.

Az egyezmény értelmében a résztvevő országok csábító kedvezményeket kívánnak biztosítani a rakományok vasúton történő célba juttatásában érdekelt európai országoknak is, amennyiben el szeretnék kerülni Oroszországot. A XXI. századi vasúti „selyemút” üzemeltetőit elválasztó Fekete- és Kaszpi-tengeren át komphajókkal biztosítják a vasúti szerelvények, illetve az általuk szállított konténerek továbbhaladását.

A négy – sőt, Törökország bevonásával – öt országon átívelő, új vasútvonalon az első tesztszerelvény pénteken futott ki az ukrajnai Iljicsevszk vasútállomásáról, melynek végállomása Kína lesz – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor internetes kiadása.

– Palkó István –
hirdetés