Országgyűlés – napirend előtti felszólalások Magyarország külpolitikájával kapcsolatban

Bush látogatása nemcsak 56′ emléke előtt tisztelgés volt, hanem “az önmarcangoló múlt helyett a jövőben célt kereső Magyarország elismerése is” – mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

A Fidesz szerint inkább az Unióban kellene sikeresnek lennie Magyarországnak Amerika és Oroszország békítése helyett, az MDF elnöke pedig úgy véli, hogy inkább a megszorításokról kellett volna beszélnie a kormányfőnek.

A miniszterelnök szerint a jövőben olyan külpolitikát kell folytatnia, amely gazdasági, tudományos és kultúrális együttműködésekben ölt testet. “Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk, az USA startégiai szövetségesünk”, ez az az irány, amely mentén Magyarországnak újra kell fogalmaznia külpolitikai prioritásait, amelyet az elmúlt 16 évben az euroatlanti integráció, a határontúli politika és a nemzetközi kapcsolatok építése jellemzett – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc külpolitikai sikerként említette felszólalásában azt is, hogy 4 hónappal ezelőtti Putyin elnökkel folytatott megbeszélése után már most konkrét megállapodás körvonalazódik egy stratégiai gáztároló létesítésével és a gázvezeték továbbépítésével kapcsolatban.

A Fidesz frakcióvezetője szerint “szép dolog, hogy Magyarország békíti Amerikát és Oroszországot,” de sokkal szebb lenne, ha sikeres lenne az ország az Európai Unión belül. Navracsics Tibor szerint a kabinet történelmi felelőssége, hogy megtalálja azt a három-négy területet, amelyben az ország sikeres tud lenni az unióban. A nagyobbik ellenzéki párt több konkrétumot és tettet vár a kormánytól.

Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a 2004. december 5-i kettős népszavazás után Gyurcsány Ferenc ne beszéljen nemzeti felelősségről, mert “lelki-Trianonba vitte az országot.” Semjén szerint a kormány nem szociáldemokrata, hanem neoliberális politikát folytat, hiszen minden terhet a kisemberekre és a magyar vállalkozásokra hárít.

Dávid Ibolya szerint a kormány nem élt a nemzeti felelősséggel, amikor a 2004-es népszavazás után nem oldotta meg a határon túli és az anyaországi magyarok közjogi kapcsolatát. Az MDF elnöke szerint Gyurcsány Ferencnek egyébként a megszorító intézkedésekről kellett volna beszélnie, mert ezt diktálja a nemzeti felelősség.

Vadai Ágnes az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint elég a kibicelő külpolitikából. Aktív külpolitika, a szövetségi szerepeket meghatározó és alakító diplomáciára van szükség. A szocialista politikus szerint igenis nyitni kell a fejlődő piacok, Oroszország és Ázsia felé, mert ez lehet a sikeres jövő útja.

Kuncze Gábor szerint a kettős népszavazással kapcsolatban az ellenzéknek kellene elnézést kérnie, hiszen amíg kormányon voltak ők sem támogatták a kettős állampolgárság megvalósítását, most pedig a kormányt híbáztatják, amiért ez nem valósult meg. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint Magyarországnak most az a dolga, hogy segítse a határon túli magyarok országainak európai integrációját.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki képviselők felszólalásaival kapcsolatban azt mondta: senki nincs joga megkérdőjelezni a másik őszinte magyarságtudatát, politikai elkötelezettségét. A kormányfő szerint a nemzeti felelősség részét képezi az is, hogy el tudják fogadni másképp lát bizonyos kérdéseket a jobb és a bal oldal, ítéletet viszont a választók mondanak, amikor 4 évente a többség bizalmat szavaz egy-egy pártnak – tette hozzá.
hirdetés