Országos demonstrációra készül a hat szakszervezeti szövetség

A megszorító intézkedések miatt a hat szakszervezeti szövetség július 8-án, délelőtt 11 órakor országos demonstrációt tart Budapesten a Képviselői Irodaház előtt – jelentette be Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a szakszervezeti konföderációk csütörtöki oldalegyeztetését követően.

A demonstráció előkészítése egy közös nyilatkozat kiadásával kezdődik pénteken – közölte a SZEF elnöke. A jelek arra utalnak, hogy a lakosság és a munkavállalók körében egyre nagyobb a félelem a megszorítások miatt, ez jó okot ad arra a feltételezésre, hogy a megmozduláson nem csak szakszervezeti tagok vesznek majd részt – mondta Szabó Endre. Hozzátette: elhatárolják magukat a pártpolitikától és a szélsőséges megnyilvánulásoktól.

A LIGA Szakszerveztek elnöke közölte: a demonstráció célja, hogy a kormány ne szavazza meg a munkavállalókat terhelő törvényjavaslatokat. Gaskó István azt mondta: elutasítják az Új Egyensúly programjának bevezett megszorító csomagot. Súlyos felelősség terheli a kormányt a kialakult helyzetért – tette hozzá. A LIGA hiányolja, hogy a feketegazdaság kifehérítésére csak néhány bizonytalan lépést tesz a kormány a megszorító csomaggal. Ennél sokkal radikálisabb lépéseket vártak – közölte Gaskó – mert ma Magyarországon becslések szerint a bruttó hazai termék (GDP) harmadát állítja elő a feketegazdaság.

A Magyar Szakszerveztek Országos Szövetsége (MSZOSZ) úgy látja, hogy eredménytelen volt a négyforulós konzultáció az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) és maradt az a helyzet, hogy a megszorító csomag a elsősorban a családokat és a munkavállalókat sújtja – mondta Wittich Tamás, a szervezet elnöke. Szükség van a reformokra, de visszautasítanak minden olyan átgondolatlan javaslatot, amelynek a terheit a rendszerváltás vesztesei viselik – tette hozzá.

A kormány kész normaszöveget adott át a szakszervezeteknek az egyensúlyjavító csomagról, nem konzultált előzetesen a szociális partnerekkel – közölte az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Borsik János azt mondta: tiszta kiindulópontra lett volna szükség. A szakszervezeti vezető szerint az OÉT ülésein a kormányoldal nem teremtette meg valódi tárgyalások lehetőségét. A kiigazító intézkedések hatására csökkennek a keresetek és növekednek a megélhetési költségek és nem látnak garanciát arra, hogy nem lesznek újabb megszorítások – tette hozzá Borsik János.
hirdetés