Orvosi igazolásokkal jönnek, kibúvókat keresnek – Sok az elhízott fiatal a megyében és utálják a tesit

A mindennapos testnevelés hatásai még nem érzékelhetők – véli a szakember
A mindennapos testnevelés hatásai még nem érzékelhetők – véli a szakember - © Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A gyerekek egyre kevésbé szeretnek mozogni – mondja a testnevelő.

– A mindennapos testnevelés bevezetése, valamint a menza- és büféreformok óta szerintem még nem telt el annyi idő, hogy mérhető, szembetűnő változásokról beszélhessünk – bocsátotta előre Ferencziné Kasu Judit. A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI ifjúsági védőnője elismerte: ugyanannyi túlsúlyos, lúdtalpas, gerincferdüléses diák fordul meg nála, mint korábban, ráadásul egyre többen kérnek könnyítést vagy felmentést a tesiórák alól.

Alternatív megoldások

– A jobb erőnlét, egészségesebb életmód érdekében hozott kormányzati intézkedés céljával semmi gond, a mindennapos testnevelés feltételei azonban nem mindenhol adottak száz százalékban, néhol alternatív megoldásokkal, például táncórákkal váltják ki azokat. Sokkal közelebb vinne a kívánt eredményhez, ha a diákok 45 perces órák helyett tömbösítve foglalkoznának olyan tömegsportokkal, mint a foci, a kosárlabda, szervezetten járhatnának úszni, túrázni, biciklizni, lovagolni… – sorolta a szakember, hozzátéve: elengedhetetlen, hogy a fiatalok testi-lelki egészségéért folytatott „küzdelemben” a szülők is partnerek legyenek.

– A pedagógusok, iskolaorvosok és konyhás nénik a csillagot is lehozhatják az égről, ha otthon nem ösztönzik az elkényelmesedésre hajlamos „számítógép-nemzedék” tagjait arra, hogy több időt töltsenek a szabadban, sportoljanak, és nagyon figyeljenek oda az étkezési szokásaikra – hangsúlyozta Ferencziné Kasu Judit.

Komoly gondok

– A gyerekek nem csak egyre kevesebbet mozognak évről évre, de lassan már nem is nagyon szeretnek – panaszolta el lapunknak Mándi Zoltán, a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola testnevelője.

– Előírnak nekünk egy kötelező fittségi mérést, ami azt jelenti, hogy két hónapon át folyamatosan mérjük a diákok teljesítményét, de igen gyenge eredmények születnek. Komoly gond van a futásteljesítménnyel és a nagyobb fizikai erőkifejtést igénylő mozgásformákkal, mint amilyen a négyütemű fekvőtámasz. Ingafutásnál már 10–15 méteren megállnak, mert nem bírják a terhelést. Nyilván van egy vékony, 10–15 százalékos réteg, az ide tartozók rendszeresen sportolnak, s náluk meg is látszik az eredmény.

Közelharcot vívnak a diákokkal

– Az órarend szerinti leterheltség vegyes: van, akinek heti két, míg más korcsoportnak heti öt testnevelésórája van – folytatja a szakember. – Az utóbbi már elegendő a fizikai erőnléthez, az egyik ilyen szakközépiskolai osztályomban például alig várják, hogy testnevelésóra legyen – sorolta a 26 éve tanító pedagógus.
Elmondta azt is, hogy a többség kibúvókat keres, orvosi igazolásokkal megy órára, s még átöltözni sem nagyon akarnak, „közelharcot” kell vívni velük. – Húsz–harminc éve jó, ha egy-két ilyen gyerek volt, ma nagyon sokan vannak. De más testnevelő kollégáktól is ugyanezt hallom. Nehéz megmondani, mi ennek az oka, de az internet és az okostelefonok bizonyosan felelőssé tehetők mindezért. A mozgás kultúrája is kiveszőben van, nincs már grundfoci, közös kosarazás. Pedig iskolán kívüli mozgáslehetőségeket is biztosítunk: különféle tömegsportok közül tudnak választani.

A futballcsapatunkkal 25. alkalommal rendezünk telt házas Honvéd-kupát, de már itt is visszaesett a lendület, mert újabban alig tudjuk összeszedni a focihoz szükséges 10–12 embert. Lehetne jönni konditerembe vagy kosarazni, pingpongozni, de a lelkesedés a jó idő beálltával teljesen alábbhagy – árulta el Mándi Zoltán.

A kondipark sokak számára alternatíva

Az elmúlt években a nagyobb településeken létesített szabadtéri kondiparkok azoknak kínálnak alternatívát, akik nem tudnak vagy nem akarnak edzőterembe járni. Szabó Viktória szívesen látogatja a jósavárosi kondiparkot, mert mint mondta, egyrészt ingyenes, ami sokat számít a gyermekeit egyedül nevelő édesanyának, másrészt nem szívesen menne bérletes termekbe, mert kényelmetlenül érezné magát a kisportolt vendégek tekintetének kereszttüzében. – Bár a fiam már tinédzser, a kislányom még csak óvodás, sok törődést igényel. Iskolába járok, így a házimunka és a gyermeknevelés mellett nem sok idő jut magamra, de igyekszem formában tartani a testem, hetente kétszer egy-egy órát töltök a kondiparkban. Próbálok a délelőtti órákban eljutni, mert iskola után megrohamozzák a fiatalok – nem feltétlenül azért, hogy mozogjanak, inkább találkahelyként funkcionál számukra. Pozitívum, hogy a kondipark közelében van egy kutyafuttató is, így amíg a szülők az eszközökön izzadnak, a gyerekek futkározhatnak a kutyáikkal.

KM
hirdetés