Oscar-osztás hétfő hajnalban

Az Oscar-szobor. A 91. díjátadó következik
Az Oscar-szobor. A 91. díjátadó következik - © Fotó: AFP
Hétfő hajnalra kiderül, kik kapják az Oscar-díjakat. Összeállításunkban a versenyben lévő filmekről olvashatnak.

Például Paweł Paw­likowski Hidegháborújáról, amelyről a lapunknak nyilatkozó Váró Kata Anna filmkritikus azt mondja: számára ez volt 2018 legszebb filmje. A 91. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2018-as év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben.

Elmaradhatatlanná váltak az eseményt megelőző esélylatolgatások.” Váró Kata Anna

A díjátadó ceremóniát 2019. február 24-én rendezik a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint délután 5-kor (hazai idő szerint február 25-én hajnali 2 órától). A ceremónia alatt az Akadémia 24 kategóriában díjazza az alkotásokat.

Mennyit húz be a Roma?

Kérésünkre Váró Kata Anna filmkritikus foglalta össze, mit jelent a filmes világ számára ez az elismerés, és milyen várakozások előzik meg az idei díjosztót.

– 1929-es megalapítása óta sokat változott az Oscar-díj megítélése. Állandósult a díj­átadót övező csillogás és médiafigyelem, és elmaradhatatlanná váltak az eseményt megelőző esélylatolgatások és az utólagos díjértékelők is. Számomra a legizgalmasabb azt látni, hogy mit mondanak a jelölések, valamint az azokat díjra váltó filmek és alkotóik a filmművészet mindenkori helyzetéről és az őket körülvevő aktuális társadalmi helyzetről – mondta a szakember. – Idén Alfonso Cuarón 10 jelöléssel büszkélkedő Romája egyszerre esélyes a legjobb film és a legjobb külföldi film kategóriájában. Bármennyit is sikerül ebből a Romának díjra váltania, az már most biztos, hogy az online gyártók/terjesztők, mint a Romát jegyző Netflix, helyet és figyelmet követelnek maguknak a filmvilágban. Paweł Pawlikowski Hidegháborúja 2018 legszebb filmje volt számomra, a külföldi filmek jelöltjei azonban mind nagyon erős versenytársak, és idén például a Capharnüm című filmmel a libanoni Nadine Labaki is történelmet írhat a kategóriában, ami már részben meg is történt, hiszen arab rendezőnő munkáját még sosem jelölték az arany szoborra. Nagy kedvenc idén a kosztümös történelmi film, A kedvenc, a maga 10 jelölésével és nem véletlenül; az viszont, hogy már szuperhős film (Fekete Párduc) is van a legjobb filmek jelöltjei között, újdonságnak számít.

A libanoni Nadine Labaki, aki máris történelmet írt | Fotó: AFP

Váró Kata Anna kiemelte: a Fekete Párduc jelölése azért is érdekes, mert ezzel együtt a legjobb film díjára jelölteknek több mint fele foglalkozik faji kérdésekkel és az etnikai kisebbség ábrázolásával, ami igencsak elgondolkodtató, sőt üzenetértékű.


Paweł Pawlikowski | Fotó: AFP

– A legjobb női főszereplő díja várhatóan Glenn Close és Olivia Colman között fog eldőlni, de izgalmas látni, hogy Colman szereplőtársai, Rachel Weisz és Emma Stone egymás ellen versenyeznek a legjobb női mellékszereplő kategóriában, ahogy azt is, hogy a Roma főszereplőjét, a mexikói indián származású Yalitza Apariciót is jelölték a legjobb női alakítás kategóriájában, aki a több évtizedes pályafutással büszkélkedő kolléganőivel ellentétben Cuarón filmjében szerepelt először a vásznon. A velencei fesztiválbemutató után azonnal Oscar-díjat jósolt a szakma Willem Dafoe-nak Vincent van Gogh megformálásáért, de a Freddie Mercuryt életre keltő Rami Malek és a Dick Cheney-ként remeklő Christian Bale is a vasárnap este nagy esélyesei közé tartoznak – tudtuk meg Váró Kata Annától, aki arról is beszélt: a vasárnapi díjkiosztó után a felhajtás hamar alábbhagy, és a napok múlásával a díjazottak nevei is kikopnak a közbeszédből és többnyire az emlékezetből is, mégis egy korlenyomat részét képezik, és évtizedek múlva is árulkodnak arról, hogy hol is tartott a filmművészet és a világ 2019-ben.

ÉM


Jelölések

A legjobb film címéért versenyzők:

Fekete Párduc
Csuklyások
Bohém rapszódia
A kedvenc
Zöld könyv – Útmutató az élethez
Roma
Csillag születik

A legjobb idegen nyelvű film díjáért versenyben:

Kafarnaum – A remény útja (arabul) – rendező: Nadine Labaki
Hidegháború (lengyelül) – rendező: Paweł Pawlikowski
Mű szerző nélkül (németül) – rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
Roma (spanyolul) és (mixtékül) – rendező: Alfonso Cuarón
Bolti tolvajok (japánul) – rendező: Koreeda Hirokazu

A legjobb rendező díjáért:

Spike Lee – Csuklyások
Paweł Pawlikowski – Hidegháború
Jorgosz Lantimosz – A kedvenc
Alfonso Cuarón – Roma
Adam McKay – Alelnök


Mi tagadás, manapság jókat derülünk a régi filmek kezdetleges effektjein, miközben eszünkbe sem jut, hogy a filmszakma is nevet rajtunk: szemkápráztató látványvilágot tár elénk, amelynek sokszor még csak a fele sem valós. Létezik egy Instagram-fiók, amely berepíti a látogatót a kulisszák mögé, és...

Budapest - A diplomafilm kategóriában Balázs István Balázs nyerte a legjobb operatőr díját az Európai Operatőrök Szövetségétől (IMAGO) - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán. Balázs István Balázs a Csoma Sándor rendezésében készült Casting című film fényképezéséért kapta meg az el...

Budapest - Február 28-tól lesz látható országszerte több moziban a Piedone nyomában című portréfilm kibővített változata, amely Bud Spencer olasz színész kalandos életét és személyiségének kevésbé ismert oldalát mutatja be a nézőknek. Király Levente alkotása, a Piedone nyomában című portréfilm ki...

Angnieska Holland
Berlin – A napokban rendezik meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, azaz a Berlinalét. Az idei Berlinale eddigi legnagyobb hatású filmje Angnieska Holland alkotása, a Mr. Jones. (A rendezőnő a Jameson CineFest díszvendége és életműdíjasa volt 2012-ben.) A megtörtént eseményt feldolgozó film Gar...
hirdetés