Oscart kap a Saul fia, komoly járvány közeleg – megkérdeztük a médiumot, mit hoz 2016

Akt.:
Látható, mi áll előttünk?
Látható, mi áll előttünk? - © Illusztráció: stockphoto
Nyíregyháza – Bizonyosan az előttünk álló esztendő is tartogat számunkra izgalmakat.


Az év elején arra kértük olvasóinkat, írják meg, mit üzennének a jövőnek. Azt javasoltuk, állítsunk össze egy képzeletbeli időkapszulát, amelybe bármi bekerülhet, amit fontosnak érzünk. Évtizedes távlatokba gondolkodtunk, bár néha már azt is jó lenne előrelátni, mit hozhat nekünk az új év, a legközelebbi jövő. Néhányan éltek a lehetőséggel, elküldték legkedvesebb verseiket, idézeteiket, azokat az intelmeket, amelyeket a világ nagyságai fogalmaztak meg az utánuk jövőknek.

Létezik-e múlt és jövő?

Vártuk, hogy zsúfolásig megtelik majd a postaládánk, ám mégsem így történt. Sokan talán féltek felvállalni, mit tekintenek értéknek, olyannak, amit érdemesnek tartanak arra, hogy megőrizze az idő. Persze az is lehet, hogy többek szerint sem múlt sem jövő nem létezik, mindkettő emberi konstrukció, hiszen az élet soha nem lép ki az örök jelenből. Bárhogyan is van, ettől még szeretünk eljátszani a gondolattal, hogy létezik egy idővonal, s hogy lesznek még olvasók, akik évtizedek múlva is a Kelet-Magyarországot olvassák.

Ám ha van is ilyen idővonal, vajon látható, megsejthető, ami még előttünk áll? A költők például hittek a jövőbelátásban, nem véletlenül vátesz – magyarul jós – a nevük. Berzsenyi jó előre látta, hogy a világtörténelmet az emberek feje fölött intézik. Jókai nyolcvan évvel hamarabb megírta Magyarország orosz megszállását egy regényében, Illyés Gyula szerint pedig Vörösmarty és Ady látomásaiból sejlik fel a legszörnyűbb jövő. Rákóczi tisztában volt szabadságharcának bukásával, Széchenyi Kossuth radikalizálódásától féltette az országot, aki viszont Deák Ferenc kiegyezését látta előre.

És álljon itt még egy érdekesség a közelmúltból: Darvas Iván maga mesélte el emlékirataiban, hogy a váci börtönben az egyik cellatársa 1958-ban azt állította, hogy 31 év múlva vége lesz a kommunizmusnak. Tessék utána számolni!

Mivel mi magunk nem vagyunk birtokában ilyen képességeknek, egy olyan médiumhoz fordultunk, akinek „megadatott”, hogy belelásson az időbe.

A jót elő lehet segíteni

– Egy új év kezdésében egyszerre van benne a remény a bizonytalanság és a félelem a jövőtől – kezdte mondandóját Bón Borbála sorselemző, országosan is ismert népszerű jós, amikor a lehetséges közeli jövőről kérdeztük.

– A sors soha nem kényszerít, hanem hajlamosít. A rosszat el lehet kerülni, a jót elő lehet segíteni. Számos tudományos kísérlet és követéses vizsgálat bebizonyította, hogy az agyunkkal, a gondolatainkkal, a hozzáállásunkkal befolyásolni tudjuk a jövőt. Henry Ford mondta, hogy akár azt hiszed, képes vagy valamire, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz! S hogy mi mindenre kíváncsiak ilyentájt az emberek? Sokakat érdekel, hová menjenek nyaralni, esetleg kedvez-e a jövő a befektetéseknek.

– S ha már a közeljövőbe pillantunk, 2016 a számmisztikában egy 9-es év, mert ha az év számait összeadjuk, 9-et kapunk. Ez a héber numerológiában is az isten száma. Annyiszor szorozhatjuk meg önmagával vagy egy másikkal, ahányszor csak akarjuk, a kapott számsor jegyeinek összege mindig kilenc lesz. Vagyis különleges szám, ami egy különleges évet ígér.

Bón Borbála jóslatai az előttünk álló évre

2016, a 9-es év: Ez a szám jó hatással van a dolgok lezárására, a befejezésére, legyen szó egy beruházásról, egy találmány megalkotásáról, vagy életünk más alapokra helyezéséről.

A Mars éve: A vörös bolygó mostanság egyébként is az érdeklődésünk középpontjába került, amely ebben az évben sok küzdelmet és konfliktust is hozhat az életünkbe. Arra is fel kell készülnünk, hogy a menekültválságnak még nincs vége, s akár évtizedekig is elhúzódhat. Lassan a politika is felébred és önmagára talál, de nagyobb lesz a kontroll is.

Utazás: Ha valaki távol szeretné tartani magát a zűrös helyzetektől, idén nyáron, a szezon közepén kerülje el Görögországot. Szicíliában nagyobb tüzekről hallhatunk majd a hírekben. Horvátország legdélebbi partjainál komolyabb fertőzéses góc alakul ki 2016 nyarán, aminek az okát még lehetetlen előre látni, de a megbetegedés garantált.

Sikereink: A Saul fia eredményei mellett lesz még egy hasonló világsikerünk az idén, s hírnevet hozó tudományos áttörésre is számíthatunk. A Hősök tere mozgalmat se véletlenül hozta Philip Zimbardo Magyarországra.

További részletek a kelet.hu-n.

Címkék: , ,hirdetés