Ősláp, Tubus, domb és kúria a megye hét csodájának jelöltjei közt

Tóth Gabriella szerint a tiszadobi Tubusnak is helye van a megye csodái között
Tóth Gabriella szerint a tiszadobi Tubusnak is helye van a megye csodái között
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Folyamatosan bővül a megye csodáira tett javaslatok listája.


Rövid idő alatt népszerű lett új játékunk, amelyben a megye hét csodáját keressük: folyamatosan érkeznek olvasóinktól az ajánlások.

Változatos növény-, állatvilág

Beleznai Jánosné a Geri dombot javasolta. Mint írja, Nyíregyháza szakrális helye a nyugalom szigete. Kézzel összehordott domb, ahová a néphagyomány szerint őseink egy gonosz embert temettek és azért hordtak rá sok földet, hogy halála után ne árthasson senkinek.

A bátorligeti őslápon, amelyet dr. Lenti István javasolt a csodák sorába, a különleges mikroklímának köszönhetően Magyarország egyik leggazdagabb és legváltozatosabb növény- és állatvilága maradt fenn. A lápot ölelő szélfútta homokdombok vízzel borított mélyedéseiben nedves, hűvös élőhelyek alakultak ki, mivel a mélyen fekvő buckaközök lápját a mocsárvilágot körülvevő erdők megvédték a melegebb légáramlatoktól, hűtve a felszínt és megakadályozva a mocsár fölött lebegő ködfelhők szétáramlását. Ennek ellentéteként a lápot körülvevő száraz homokdombokon a jégkorszak előtti időkből megmaradt melegkedvelő fajok élték túl az eljegesedések viszontagságait. A jégkorszak előtti, utáni és a mai növényfajok, a puszták, mocsarak, hegyek, észak és dél növényeinek egymás mellé kerülése példátlan fajtagazdagságot eredményez. A területen megtalálhatók a homokpusztagyepek, a pusztai tölgyesek, a gyöngyvirágos tölgyesek és a keményfás ligeterdők állományai is. Az alacsonyabb területeken magasabb a talajvíz, mivel a buckák közti futóhomokon keresztül feljön a víz, ezért itt lápvilág alakult ki. A lápból 1130 növény- és 5836 állatfajt írtak le, többek között megtalálható itt az európai zergeboglár, a békaliliom, a lápi csalán, a réti kardvirág, a molyhos nyír, a babérfűz, a pompás kosbor és a mocsári angyalgyökér is.

Gazdag díszítés

A tiszadobi Tubus-torony valójában magtár, amelyet az Andrássyak építtettek a XIX. század közepén, ma helytörténeti múzeum található benne. A 6×6 méter alapterületű, 12 méter magas téglaépület háromszögű nyílásaival, felfelé keskenyedő négyszögletes tömbjével ritka látvány. Bejárata kelet fölött nyílik, alacsony, egyenes záródású ajtón. Felette kb. 4 méteres magasságban párkány fut körbe, a tároló rész alsó szintjét jelölve. Felette körbe oldalanként 5–5 oszlopban 6 háromszögű, rácsozott szellőzőnyílás. A keleti oldalon a tető alatt egyszerű egyenes záródású rakodó ajtó található, sátortetejét fémborítás fedi.

Nyíregyháza egyik legismertebb épülete a kéttornyú, román stílusú székesegyház, Samassa József egri érsek fogadalmi temploma. A Magyarok Nagyasszonya-templom, mely 1993 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása, műemlék. Maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án. A templom külső képe – gazdag tagoltságával, támpilléreivel, dekoratív elemeivel – lebilincselő. A két négyszögű torony magassága 43,6 méter. A két torony közt található a gazdag kiképzésű főbejárat és a hatalmas oromfal. A főbejárat timpanonjában lévő dombormű a Boldogságos Szüzet ábrázolja a gyermek Jézussal – Szent József és Keresztelő Szent János társaságában –, amint Szent István és Szent László királyok hódolnak előtte. A déli torony egyik fülkéjében helyezték el Samassa bíboros mellszobrát, amely 2002-ben készült és Tóth Sándor szobrászművész alkotása. A templom külső megjelenése az eredeti állapotot tükrözi, azzal a kivétellel, hogy 1970-ben Csépányi Ferenc plébános az egész templom tetőzetét osztrák műemlék palára cserélte, majd 1983-ban új, elektromos vezérlésű toronyórát üzemeltetett be, majd 1995-ben Váradi József plébános a támpilléreket és a lábazati köveket renováltatta.

KM


Az eddigi jelölteket itt találja:

Azok, akik javaslataikat az alábbi form kitöltésével együtt teszik meg, részt vehetnek az akció végén a kapcsolódó nyereményjáték-sorsoláson.

Ha a versennyel kapcsolatban bármilyen kérdése van, írjon a verseny@kelet.hu címre.
hirdetés