Össze lehet fogni a gyorshajtók ellen?

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A Magyar Autóklub rendszeresen közzé teszi a baleseti statisztikáit, melyben régiókra bontva lehet szemrevételezni a tanulságos mutatókat. Az év első öt hónapjában 186 halálos kimenetelű baleset történt az országban, ebből 32 az észak-alföldi régióban.

Közlekedési balesetet országszerte 5886-at regisztráltak az öt hónap során szerte az országban, ebből 884-et az Észak-Alföldön. A tavalyi hasonló időszakhoz képest ebben a térségben 164-gyel nőtt az adat.

– Ennek több összetevője van, de kétségkívül a legfőbb baleseti tényező továbbra is a gyorshajtás. Noha a Véda bevezetése jó ötlet, ám a száguldozók csak ott lassítanak le, előtte és utána is nyomják a gázpedált – fejtegette Szaszala László, a Magyar Autóklub regionális elnöke. – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye valamelyest az országos átlag feletti mutatókkal bír. Szerintem nem jó ötlet, hogy a média konkrétan közli a traffipaxok felbukkanási helyét, pontosan a szúrópróbaszerű mérésekkel lehet elérni az elrettentő hatást.

Társadalmi összefogásra lenne szükség a gyorshajtókkal szemben. Ők okozzák a személyi sérüléssel járó balesetek túlnyomó részét. Vakáció idején megszaporodnak a gyermek- és a kerékpáros balesetek. A közút veszélyes üzem, körültekintőnek kell lenni önmagunk és mások épségéért.

KM–LTL


A közúti balesetekben megsérült és meghalt személyek száma

2012 – 6921
2013 – 6874
2014 – 7299
2015 – 7537
2016 – 7701

hirdetés