Összegyűjtötték a kálmánházi szokásokat

Kiss János és Nagy Tamás szerzőpáros az új könyvvel
Kiss János és Nagy Tamás szerzőpáros az új könyvvel - © Fotó: M. Magyar László
Kálmánháza – A napokban jelent meg Kálmánháza hagyományai címmel két helytörténész, Nagy Tamás és Kiss János könyve. A szerzők egy író-olvasó találkozó keretében be is mutatták kiadványukat a napokban a kálmánházi teleház zsúfolásig megtelt termében.

A huszonnegyedik órában

Bevezetésként Nagy Tamás arról beszélt, mi késztette a szerzőket a könyv elkészítésére. Mint elmondta, kötelességüknek érezték, hogy megismertessék az utókorral a tradíciókat, a kulturális és néprajzi örökséget, hiszen a modern életforma a községben is háttérbe szorította a hagyományokat. A településen ezzel korábban senki sem foglalkozott, s mivel az idősek közül már nagyon sokan elhunytak, úgy érezték, hogy szinte a huszonnegyedik órában vannak, hogy még összegyűjthessék a visszaemlékezéseket a régi szokásokkal kapcsolatban. Az anyagok gyűjtésekor a két szerző nem tudott levéltári forrásokat felhasználni, kizárólag a település lakóira támaszkodva sikerült megírniuk a könyvet.

Fotótár a régi tárgyakról

A könyvben a visszaemlékezések mellett jelentős szerepet kapott a régi eszközökről készített fotótár. A szerzők mintegy 40 oldalon keresztül mutatják be a Kálmánházán régen használt tárgyakat, eszközöket, amelyekből helytörténeti kiállítást is összeállítottak. A szerzők köszönetet mondtak mindazoknak, akik valamilyen módon segítették könyvük elkészülését és megjelenését. A legnagyobb segítséget természetesen a helyi lakosok értékes információi, visszaemlékezései jelentették, de sokat segítettek a Jósa András Múzeum munkatársai is – dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató, dr. Ratkó Lujza néprajzkutató, dr. Németh Péter nyugalmazott igazgató –, akik a könyvbemutatót személyes jelenlétükkel is megtisztelték. Dr. Bodnár Zsuzsanna el is mondta gondolatait a könyvvel kapcsolatban. Mint utalt rá, nem könnyű munka a néprajzgyűjtés, nagyon jó emberismeret kell hozzá, mivel nem mindenki szeret beszélgetni. Kiemelte a helytörténeti gyűjtemény létrehozását is, kérte a jelenlévőket, gazdagítsák a gyűjteményt a csűr, a sifon mélyén található régiségekkel, régi fotókkal, illetve tárgyakkal.

KM


A láng továbbadása

A helybeliek közül is többen felszólaltak, megköszönték a szerzőknek a rengeteg munkát, amit a hagyományápolás érdekében végeztek.

Túróczi Zoltánné többek között a következőket mondta:

– Morus Tamás gondolatát szeretném idézni: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!” A könyv íróit, szerkesztőit hagyományőrzőknek nevezem, akik a kezdetektől a mai napig töretlen lelkesedéssel és lankadatlan kitartással keresték, kutatták az értékeket, amit könyv formában meg is jelentettek, hogy mindez megmaradjon az utókor számára.


Tovább élnek a hagyományok

Szinte a 24. órában kezdte meg a gyűjtőmunkát Kálmánháza két helytörténésze.
hirdetés