Összeszurkálta az ágyban fekvő édesapját – hamarosan ítélet születhet a tornyospálcai emberölés ügyében

Összeszurkálta az ágyban fekvő édesapját – hamarosan ítélet születhet a tornyospálcai emberölés ügyében
© MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza – Emberölés bűntette miatt T. B. vádlottal szemben folyamatban lévő büntetőeljárásban tartott tárgyalást a Nyíregyházi Törvényszék 2018. december 14-én.


A vádirat szerint a vádlott az előírt gyógyszerei szedését 2018. január 20. napját megelőző kb. egy hétben felére csökkentette, majd az utolsó két napban teljesen elhagyta, ami mentális állapotában egyensúlyvesztést eredményezett.

2018. január 20-án a kora reggeli órákban a vádlott munkásokat szállított lakóhelyéről személygépkocsival a családja tulajdonában álló gyümölcsösbe, majd hazament. A lakóházban a vádlott odament az ágyban fekvő édesapjához, és őt előzetes vita nélkül egy késsel test-szerte szurkálni kezdte. Az elszenvedett sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett a helyszínen életét vesztette.

A vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tett. A december 14-i tárgyaláson a bíróság meghallgatta – a vádlott személyes vizsgálatát végző – igazságügyi elmeorvosszakértőket, akik egyértelműen kijelentették, hogy a vádlott egészségi állapota miatt nem volt képes tettét és ennek következményeit felismerni. A törvényszék a tárgyalást elnapolta, mert tisztáznia kell azt, hogy a vádlott a beismerő vallomás megtételekor tudatában volt-e nyilatkozata súlyával és következményeivel.

Az új büntetőeljárási törvény szerint, ha a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismeri, és – többek között – a vallomástételkori beszámítási képességéhez, ésszerű kétely nem fűződik, akkor a bíróság a beismerő vallomását elfogadhatja, és ítéletet hozhat az ügyben.

Jelen ügybe, ha megállapítást nyer az, hogy a vádlott beszámítási képessége megvolt, akkor a következő, 2019. február 15-i tárgyaláson akár ítélet is születhet.

– Nyíregyházi Törvényszék –


Nyíregyháza, Tornyospálca - Törvény írja elő, hogy a kényszergyógykezelést félévente kötelező felülvizsgálni. Nemrég számoltunk be arról, hogy a bíróság megszüntette ifj. T. Béla előzetes letartóztatását. A 36 éves tornyospálcai férfi január 20-án több késszúrással otthonukban megölte édesapját. ...
hirdetés