Oszaka-Kisvárda 24 óra

Oszaka-Kisvárda 24 óra
A mindennapos e–mail váltást nem pótolja a személyes találkozás örömét és élményét. Így volt ez a japán cserediák Hinako Takeuchi és édesapja május első napjaiban történt –közel tíz hónapos távollét utáni– személyes találkozásakor is.

Nem mindennapi ülése volt Kisvárdán a Rotary Clubnak május első hétfőjén, a megszokott helyszínen, az Amadeus étteremben. A klubfoglalkozás különlegessége volt a már közel egy éve Kisvárdán tartózkodó Hinako Takeuchi édesapjának a jelenléte.

Masaaki Takeuchi, japán déli részéből, Kitakyushu városából érkezett Kisvárdára. Kardiológus kutatóorvosként dolgozik egy klinikán. Az elmúlt év augusztusában érkezett Hinako Magyarországra, Kisvárdára. Addig semmit sem tudtak hazánkról. Nagy meglepetést okozott a család számára, (felesége Naomi, és Toshi a fiuk, de az édesapa, Masaaki is nagyon izgult) hogy az egy éves Magyarországi cserediákság kitölthető-e? Az eltelt idő bizonyított. Hinako megszerette hazánkat, Kisvárdát és azokat a családokat, akiknél jelenleg is él. Az első magyar családja a kisvárdai Rotary Club ifjúsági felelőse dr. Nagy Judit, és férje, s magyar kistestvére, Rézi volt. Jelenleg dr. Korponai Istvánéknál lakik, de az egész kisvárdai Rotary Clubtagság gyermeke.

 

Kihasználva a vakációszezont

– Nagyon nehéz Japánban egyszerre kivenni 5–6 nap szabadságot. Nekem most szerencsém van, hiszen most van nálunk a nagy vakáció szezon–kezdte beszélgetésünket Masaaki. Az év más időszakában nem is lehet szabadságra menni. Élve a nagy vakáció adta lehetőséggel utaztam el Magyarországra, Kisvárdára. Ezen utazáshoz pontosan 24 óra volt szükséges, hogy Japán déli részéből Kisvárdára érkezzem.

Hazánkba érkezésekor pozitív élmények érték. Japánban is nagy zöld felületek vannak hegyekkel. De itt teljesen más területek vannak. Míg Japánban nagy embertömegekkel lehet találkozni, itt azonban alig látott embereket. Az első nap dr. Juhász Ferenc mutatta be számára a várost. Ferenc nagyon kedves volt, a város bemutatásán túl, Masaaki, egy családi kerti parti részese lehetett. Mint megtudtuk, igen élvezte a magyaros ételeket és italokat. A két napos tartózkodás lehetőséget adott Hinako iskolájának a Szent László Katolikus Szakközépiskolának a megtekintésére. Élve a lehetőséggel, az iskola igazgatójával Rozinka Balázzsal megbeszélték a tovább tanulás lehetőségét is. Nem zárható ki, hogy a középiskola elvégzését követően Hinako Magyarországon járjon egyetemre.  

 
Híd lehet a két ország között,

Dr. Korponai István a Club elnöke az alábbiakban foglalta össze a Hinakoról alkotott véleményt az édesapának.

Hinako, egy jól nevelt, udvarias, fejlődése érdekében rendkívül aktívan dolgozó kislány. A magyar nyelv tanulása területén is nagyon szépen halad és jelentős eredményeket ér el. Takeuchi úr igazán büszke lehet leányára. Köszönjük, hogy megismerhettük őt, s fogadott gyermekünk lehetett.

 
Hinako egy híd Japán és Magyarország között, s bízom benne, hogy így sokkal jobban tudunk egymás hasznára lenni. Japánban nem nagyon ismerik Magyarországot. Csak egy nagyon távoli ország valahol Európában. A Rotary kapcsolatok révén, remélem, hogy mi lehetünk Hinako segítségével egy híd a két ország között– mondta befejezésül Masaaki Takeuchi.

 
– Vincze Péter –
hirdetés