Öt intézményt ürítettek ki a bombariadó miatt Nyíregyházán

Akt.:
Öt intézményt ürítettek ki a bombariadó miatt Nyíregyházán
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Öt nyíregyházi intézményt kellett kiüríteni nem sokkal 8 óra után bombariadó miatt.

A városházán, a megyeházán, az okmányirodában, a kormányhivatalban és a bíróságon is rendőrök biztosították a helyszínt, majd az egyenruhások bombakereső kutyák segítségével tüzetesen átvizsgálták az épületeket.

Az „utcára került” ügyfelek és a dolgozók arcán is értetlenség tükröződött az evakuálás miatt, rövidesen elkezdődött a találgatás, vajon ki és miért fenyegetőzhetett robbantással, kisebb tömegriadalmat okozva a város szívében.


Bírósági közlemény: A mai bombariadó semmilyen összefüggésben nem állt a tegnapi rendezvénnyel

A mai napi bombariadó kapcsán az online sajtóban megjelent állításokra a Nyíregyházi Törvényszék a következőket tartja fontosnak közölni:

Tegnapi napon, 2017. április 27. napján megtartottuk a Nyíregyházi Törvényszéken a szokásos évértékelő összbírói értekezletünket, melyen valóban jelen volt dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A rendezvény rendben lezajlott, semmilyen atrocitás nem történt. A mai bombariadó semmilyen összefüggésben nem állt a tegnapi rendezvénnyel.

A Nyíregyházi Törvényszék és Járásbíróság épületeiben nem tárgyaltak olyan kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyet, amely összefüggésbe hozható a bombariadóval. Az online médiában megjelent ún. „Fekete Sereg”-et érintő büntetőügyet a mai napon nem tárgyalták egyik épületben sem.

A bombariadó nem volt valós. A rendőrség 8 óra 5 perckor értesítette a bíróságot a fenyegetésről, és az épület átvizsgálása még háromnegyed órát sem vett igénybe. A mai napon a Bocskai utcai épületbe 8 tárgyalást tűztek 8 óra 30 perctől, a tárgyalásokat nagy részben megtartották, kizárólag egy ügyben nem tudtak érdemi tárgyalást tartani.

Az utóbbi időben a hasonló fenyegetések elkerülték bíróságainkat, hiszen az utolsó bombariadó 2014. április 1. napján történt, amely akkor sem vezetett „eredményre”, és most sem volt alkalmas a bíróság munkájának befolyásolására.

A bíróság tájékoztatja a közvéleményt, hogy a „bombariadó” elkövetőjét közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt felelősségre vonják, e cselekmény büntetési tétele alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztés, a köznyugalom súlyos megzavarása esetén pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés.

– Dr. Toma Attila, sajtószóvivő –


Korábban írtuk: Lapunk érdeklődésére a rendőrség és dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző megerősítette a fenti információkat. Nem sokkal 9 óra után a városháza dolgozói visszatérhettek a munkahelyükre. Egyelőre nem tudni, honnan jött a – valószínűleg névtelen – fenyegetés.

– Valamennyi ügyfélnek és dolgozónak át kell esnie a bejáratnál egy átvilágításon, így elképzelhetetlen, hogy valóban bomba ketyegne a bíróság épületében… – magyarázta munkatársának egy középkorú hölgy, akinek dolgozói beléptetőkártya lógott a nyakában. – A kérdés csak az, kinek és mire volt jó ez a felesleges pánikkeltés – tette hozzá.

Nyolc tervezett tárgyalásból egyet halasztottak el

– Ha valamilyen gyanús tárgyat, csomagot észlelnek, azonnal jelezzék! – figyelmeztették a munkahelyükre visszatérő dolgozókat a biztonsági őrök. – A Toldi utcai bíróságon szinte minden héten volt bombariadó, főleg, amikor valamilyen „húzós” ügyet tárgyaltak – jegyezte meg egyikük.

– Annak rendje-módja szerint a riasztás után mindenkit „kitereltek” reggel a bíróság épületéből, a tárgyalásokat elnapolták. Sajnos gyakorta előfordul hasonló eset, még ha nem is verik nagy dobra mindet a sajtóban. Az időzítés is furcsa, tegnap ugyanis a megyeszékhelyen járt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, ma pedig ez az őrültek háza…Remélem, megtalálják a pánikkeltő telefonálót, és elrettentő büntetéssel sújtják majd, hogy elvegyék a kedvét mindenkinek az ilyen „Halló, Nyíregyháza” programoktól… – jegyezte meg egy neve elhallgatását kérő bírósági dolgozó.

Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője lapunk információira reagálva elmondta: a nyolc tervezett tárgyalásból csupán egyet kellett elhalasztani, a Fekete sereg ügyét nem is tervezték tárgyalni.


Korábbi esetek:

2015. július:
Bombariadó a belvárosban

Lezárták a zöld irodaház néven ismert épületet Nyíregyházán. A rendőrök több gépkocsival érkeztek a helyszínre, és senkit nem engedtek be. A közelben tartózkodó taxisok sem tudtak semmit az esetről, a munkába érkezett takarítók a park kerítésén ülve beszélgettek. Feltűnt azután egy kutyás rendőr, amiből arra lehetett következtetni, hogy valaki bombával fenyegette meg az épületben tartózkodókat.

2014. október
Riadó volt, bomba nem

Bombariadó miatt kiürítették a dögei polgármesteri hivatal épületét és a környéken védőzónát alakítottak ki. Több mint 70 embert menekítettek ki az épületekből, a környéken két oktatási intézményt és négy lakóházat is érintett az intézkedés. A gyermekeket a közösségi házban helyezték el, egy lakóházból az ott tartózkodóknak el kellett hagyniuk otthonukat. A rendőrségtől megtudtuk: robbanószerkezetet nem találtak az épületben, közveszéllyel fenyegetés gyanújával egy 19 éves dögei fiú ellen folyik eljárás.

2013. szeptember
Bombariadó a járásbíróságon

Csoportokban hagyták el a Nyíregyházi Járásbíróság épületét a dolgozók Nyíregyházán. A rendőrök kiküldtek mindenkit, a katasztrófavédelem tűzoltói biztosították a környéket. Úgy tudni, bombariadó volt a kiürítés oka, azt, tárgyalásokat kellett elnapolni a vaklárma miatt.

– A szándékosan megtévesztő hívások jelentős anyagi kiadással járnak, hiszen a gépjárművek feleslegesen indulnak el, a szükségtelen vonulás olyan esettől vonhatja el az erőket és eszközöket, amelynél valóban gyors és azonnali beavatkozásra lenne szükség – mondta el lapunknak egy korábbi esettel kapcsolatban Dóka Imre. A megyei katasztófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy a bejelentéskor a hívó célja a megtévesztés volt,a bírság mellett a vonulás és egyéb intézkedések költségeit is behajthatják rajta.
hirdetés