Ötödik regénye is sikerkönyv – A borzongás mesterének legújabb története

Ötödik regénye is sikerkönyv – A borzongás mesterének legújabb története
Nyíregyháza – Győrffy-Kiss József, vagy ahogy olvasói ismerik, John Cure unikum a maga nemében, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy életük minden területén sikeresek. A borzongás mesterének legújabb, a sorban ötödik regénye – hasonlóan az előbbiekhez – toplistás a műfajában, „civilben” pedig egy védelmi kutatással és bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezet műveleti igazgatójaként dolgozik.


Tavaly novemberben jelent meg John Cure, azaz Győrffy-Kiss József, hazánk legolvasottabb horror és misztikus thriller írójának ötödik regénye. Korábbi kötetei mind vezették a Book­line tematikus sikerlistáját, a Rekviem egy halott lányért című regénye pedig a 2018-as Aranykönyv-díj közönségszavazáson ötszáz regény közül jutott be a legjobb tízbe. A boszorkány hagyatéka szintén nagyon népszerű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy tavaly novemberben került a boltok polcaira, s néhány héttel később az újranyomását készítették elő, mert alig-alig lehet már beszerezni.

Ismét egy, az ország határain belül játszódó történet. Miért választotta Szegedet?
A sztori ugyan a jelenben játszódik, de a múltban is gyökeredzik. Egészen pontosan 1728-ban, amikor Magyarország legnagyobb boszorkánypere zajlott, amit követően tizenhárom embert vetettek máglyára a Tisza árterében. Ezt a helyet ma Boszorkány-szigetnek hívják és még mindig különös legendák övezik. Jó ideje foglalkoztatott a téma, és ebből a szempontból a szegedi eset azért is volt érdekes és egyben megdöbbentő számomra, mert ez volt hazánk történetének legvéresebb boszorkányüldözése. Ebből kiindulva szinte adta magát, hogy a történet helyszíne Szeged legyen.

Egy valós történelmi esemény bemutatásához kiterjedt kutatómunka szükségeltetik. Sikerült írásos dokumentumokra bukkannia?
Minden regényemhez szoktam kutatómunkát végezni, másképp nem tudnék hitelesen bemutatni helyzeteket, cselekményeket. Egy megtörtént eset beemelése pedig elképzelhetetlen lett volna adatgyűjtés nélkül. Szerencsére a boszorkányperek dokumentumai fennmaradtak, ahogy a kínzások után tett vallomások is. Ez adta az alapot a történethez, ami tőlem megszokott módon egy thriller, amiben két fiatal lány keresi egyikük öccsét, akit három másik társával egy zavarodott elméjű férfi tart fogva valahol. Időközben az egyik fiú megcsonkított holtteste a Boszorkány-szigeten kerül elő, a rendőrség és a két lány versenyt fut az idővel. Lassan elénk tárul Szeged múltjának egy szörnyű epizódja, az a bizonyos boszorkányper.

Valós személyekről mintázta a regény karaktereit?
Általában a valóságban megfigyelt személyiségjegyekből gyúrom össze a karaktereket, de ez minden alkalommal több ember egy szereplőbe oltva, akiken az írói fantázia még árnyal. A boszorkány hagyatékában a múltbéli eseményekben természetesen valós személyekről írok, míg a jelen szereplői kitalált figurák.

Öt regény, öt különböző műfaj a klasszikus horrortól a krimin át a misztikus thrillerig. Mire törekedett az új kötet megírásakor?
A boszorkány hagyatéka a krimi és a thriller jegyeit hordozza, de nem is lenne az én regényem, ha nem lenne benne valami természetfölötti is. Ebben a könyvemben azonban úgy akartam érzékeltetni az emberi kegyetlenséget és a borzalmakat, hogy soha nem festettem le azokat szavakkal, csak utaltam rájuk, és inkább a hangulat megteremtésére figyeltem.

Hogy fogadták az olvasók?
Szerencsére nagyon jók a visszajelzések, szereti a közönség. Az eddigi könyveim is népszerűek voltak, ez is azonnal a Bookline sikerlistájának élén nyitott. Amire nem számítottam, hogy az egyéves kifutásra tervezett mennyiséget jórészt már karácsonyra eladják, ezért ebben a hónapban készülünk az utánnyomásra.

A közösségi oldalán többször is utalt arra, hogy új regényen dolgozik…
Így is van. A tervek szerint az idén tavasszal jelenik meg A lány, akit élve ástak el címmel. Egy társaság, akik Vérbrigádnak hívják magukat, a saját otthonukból rabol el nőket, hogy aztán válogatott kegyetlenséggel mészárolják le őket. Mindezt videóra veszik, hogy az internet legsötétebb bugyrában, az úgynevezett dark weben tegyék közzé. Szörnyű ténykedésük egyetlen túlélője egy fiatal nő, akit egy erdőben ástak el, abban a tudatban, hogy már halott. Az ügyben nyomozó rendőr őrnagy egy régi barátjának segítségét kéri. A volt titkosszolgálati elhárító tisztet azzal bízza meg, hogy a különleges titkos műveletekben szerzett tapasztalatait használva próbáljon a Vérbrigád nyomára akadni. Azt gondolom, hogy izgalmas és néhol sokkoló thriller lesz, ami ismét a Nyírségben is fog játszódni, emellett hitelesen mutatja be a hírhedt dark webet. Ez a regényem egyben a Medúza-krónikák regényciklus első része lesz.

CSA
hirdetés