OTP Garancia Rallye, Szombathely-Őrség

Janika nyert Szombathelyen. A szombati zárónapon hiába nyert öt gyorsasági szakaszt a cseh Jan Kopecky, hiába szerzett két szakaszgyőzelmet Turi, hiába volt négyszer is jobb Benik Balázs, mint ifj. Tóth János, a tavalyi bajnok nyerte az OTP Garancia Rallye-t. És cseppet sem érdemtelenül!

A végsőkig kiélezett küzdelmet hozott az Országos Rallye Bajnokság idei negyedik futama. A napot az élről kezdő ifj. Tóth János elaludta az első szakaszt, és elmondása szerint Benik kicsit rá is ijesztett. „Nem fekszik nekem ez a laktanyai gyors – mondta a győztes – tavaly nem mentem itt, korábbról sincsenek jó emlékeim. Rettentően pontosan kell autózni, nincs lehetőség a hibázásra, de végül is nyertünk, és ez a lényeg!”

A vége mindössze két másodperces különbség, ennyivel nyert Janika Benik előtt, Kopecky pedig – aki a kilencedik szakaszon hibázott egy kanyarban, lefulladt a motorja, és újra kellett indítani – megnyerte ugyan az utolsó három gyorsaságit, de ez sem volt elég, hogy legyőzze a magyarokat. „Iszonyú dühös voltam magamra a hiba miatt – mondta a cseh versenyző a célban. – Ahogy a verseny előtt is mondtam, ezen a versenyen elég egy hiba, és vége, nincs mód a javításra.”

Turi, aki jól kezdte a napot, most sem úszta meg műszaki gond nélkül. Az első kör után a szervizparkba autózva elfolyt az olaj a váltójából, és a szerelés kicsit tovább tartott a kelleténél, kikésett két percet, amiért 20 másodperces büntetést kapott. Ennyi éppen elég is volt ahhoz, hogy visszacsússzon egy helyet, így kicsit keserédesre sikeredett az idei első célba érkezés.

Ami a további kategóriákat illeti, A8-ban Turán Frigyes folytatta jó murvás szereplését, a Duna Rallye után Szombathelyen is diadalmaskodott Botka Dávid és ifj. Angyalfi Károly előtt. Botka az utolsó szakaszon jött fel a második helyre, összesítésben mindössze egyetlen tizeddel előzte meg Angyalfit. Az N4-esek versenyét Matics Mihály nyerte.

Pénteken még minden gyorsasági szakaszt megnyert, szombaton négyet átengedett riválisának, Botka Krisztiánnak, de arra azért ügyelt, hogy maradjon az előnyéből a végére. Éppen két tized maradt! A Super 1600-osok küzdelmében Fehérvár után ismét Kakusziék bizonyultak a legjobbnak, két murvás sikerükkel felzárkóztak a bajnokságban, Bútor előnye már csak 4 pont velük szemben.

Az OTP Garancia Rallye nem hivatalos végeredménye:

1. Tóth János, Bahor Bea (Janika Rally Team, Peugeot 307 WRC) 1:02:33,7 óra, 2. Benik, Varga (OMW Benik Motorsport, Ford Focus RS WRC 3) 2 mp hátrány, 3. Kopecky, Schovanek (Czech Rally Team-Skoda Kopecky, Skoda Fabia WRC) 5,4 mp h., 4. Spitzmüller, Kazár (Pacotti Motorsport, Ford Focus WRC) 1:04,6 perc h., 5. Turi, Tóth (Skoda RAlly Team, Skoda Fabia WRC)
1:09,8 perc h., 6. Tagai, Zsíros (Intermédia Motorsport Egyesület, Skoda Octavia WRC 3) 1:35,6 perc h.
hirdetés