Otthon Centrum: a diákok többet fizetnek az albérletért, mert nagyobb lakásokat bérelnek

Otthon Centrum: a diákok többet fizetnek az albérletért, mert nagyobb lakásokat bérelnek
© Illusztráció: Derencsényi István
Budapest – A diákok többet fizetnek az albérletért, mert nagyobb lakásokat bérelnek – állapítja meg az Otthon Centrum albérleti elemzése, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

2017 első félévében a bérleti díjak nem, vagy csak kis mértékben csökkentek tavalyhoz képest. Budapesten négyzetméterenként 1700-2700 forint, a vidéki nagyvárosokban 950-1700 forint a havi bérleti díj. A diákoknak számít a campushoz való közelség, így a fővárosban előnyben van a IX és XI. kerület, vidéken pedig Győr, Szeged, Debrecen és Miskolc készülhet “rohamra” – áll az elemzésben.

A nagy régióközpontok mellett Kecskemét, Eger, Dunaújváros, Veszprém, Szombathely albérleti piacán is markánsan érezhető a felsőoktatási intézmények diákjainak jelenléte.

Az Otthon Centrum adatai alapján egy garzon teljes költségéhez képest, amelyen 1, esetleg 2 hallgató osztozik, jóval kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen: 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat. Az egy főre eső költség egy önállóan bérelt garzonénak fele-kétharmada. Fejenként 30-40 ezer forinttal kalkulálva, egy négy fős társaság 120-160 ezer forintért a XIII. kerület kedvelt részén, a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedében is kifoghat 2-3 szobás lakást.

Az elemzés szerint Debrecenben vagy Győrben négyzetméterenként és havonta 1600-1800 forint az átlagos bérleti díj, Miskolcon 1000-1200 forint. A 2017 első féléves adatok azt mutatják, hogy havi 40-50 ezer forintért Pécsett, Kecskeméten, Dunaújvárosban és Miskolcon is lehetett albérletet találni. 70 és 100 ezer forint havi bérleti díjsávban Szombathelyen, Kecskeméten, Székesfehérváron vagy Pécsett belvárosi, tégla építésű társasházi lakás is bérelhető.

– MTI –


Nagyon megugrott a panelek ára

Egy év alatt 20-25 százalékot emelkedett több hazai iparvárosban a panellakások kínálati ára.

 

Lassan elfogynak a bérlakások a nagyvárosokban

Alig van kiadható bérlakás, ezért a vidéki városokban másfélszeresére, Budapesten duplájára nőttek a lakások bérleti díjai az elmúlt öt évben. A magas adók miatt kevésbé éri meg a hosszú távú bérbeadás, pörög az Airbnb, és egyre több bérbeadó feketézik. Ettől végsősoron a bérlők válnak kiszolgáltatottá, akik egyre többen vannak: bebukott devizahitelesek, szüleiktől elszakadni akaró fiatalok. A bérlakásszektor kifehérítése csak kormányzati beavatkozással lenne lehetséges: a hosszú távú lakáskiadást kellene adócsökkentéssel ösztönözni. Neuberger Eszter cikke az Abcúgon.

A havi 120 ezres lakbér elég egy forradalomra

Nincs wc a házában? El van maradva a lakbérrel? Akkor sok más magyarral együtt Ön lakhatási szegény. Mindez többmillió embert érint ma Magyarországon, a kormány mégis inkább a tehetősebb családokat támogatja. Új házak, lakások egyáltalán nem épülnek, a jelenlegiket pedig egy vagyon megfizetni, holott rengeteg épphogy üresen áll. Igazán nagy baj pedig majd akkor lesz, amikor azok a százezrek is hazajönnek lakni, akik ma külföldön dolgoznak. Albert Ákos cikke az Abcúgon.
hirdetés