Otthon érezhetik magukat

Otthon érezhetik magukat
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A Zrínyi Ilona Gimnázium kollégiuma 174 diák második otthona: főként zínyis, kölcseys, művészetis és krúdys fiatalok élnek az 1995-ben átadott épületben, amelynek negyedik emelete egy európai uniós pályázat segítségével teljesen megújult – az ünnepélyes átadást kedden délután tartották.


– Nagy öröm számomra, hogy ismét egy oktatási intézmény jelentős eseményén lehetek jelen, ezúttal azt ünnepeljük, hogy a 34 millió forintos beruházásnak köszönhetően szebbé tehetjük a kolis diákok életét – mondta Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

Optimális feltételek

– A pályázatnak az volt a célja, hogy a diákok olyan körülmények között tanulhassanak és pihenhessenek, amelyek segítik az előmenetelüket, azaz hogy megteremtse a kollégisták számára a hatékony tanulás eszköz- és feltételrendszerét, javítsa a lakhatási körülményeiket, hozzájárulva ahhoz, hogy eredményesen fejezzék be tanulmányaikat.

Több időt töltenek itt, mint az otthonukban, ezért fontos, hogy milyenek a szobáik: az ágyak, az íróasztalok, a bútorok. Ha méltó körülményeket teremtünk a számukra, nem csak hogy szívesen töltik itt a szabadidejüket, de jó szívvel is gondolnak majd vissza a gimnáziumban töltött négy vagy öt évre – tette hozzá.

A munkálatok során az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a bejárathoz akadálymentes rámpát építtettek, kicserélték a belső ajtókat és felújították a 4. emeletet. A nyolc apartmanban – ezek mindegyikében két háromágyas szoba található – kicserélték a belső padlóburkolatokat, mint ahogy a teljes bútorzatot is.

A minőségi kollégiumi oktatás és nevelés feltételeinek biztosítása érdekében a lakók komfortérzetét javító bútorokat, berendezési tárgyakat szereztek be. Elbontották a fa ajtókat és a padlóburkolatot, a glettelés után a falfelületek festése következett, majd beépítettek negyven beltéri nyílászárót.

Régen vártak erre

Huszárné Kádár Ibolya, a gimnázium igazgatója azt mondta, mindig nagy öröm, ha egy elkészült beruházásról adhatnak számot, ez pedig különösen igaz most, amikor ilyen hosszú munka fejeződik be.

– Nagyon régen vártunk már arra, hogy a kollégium megszépülhessen, mert bár a jó gazda gondosságával mindig is figyeltünk az épületre és amikor lehetett, saját erőnkből is szépítgettük a helyiségeket, szükség volt a pályázati forrásból megvalósult fejlesztésekre. A kollégium nem pusztán egyszerű tanulási tér, jóval több ennél, ezért különösen fontos a felszereltsége, az otthonossága – mondta az igazgató.
hirdetés