Helyi közélet

2015.10.02. 17:41

Kijut-e a gödörből valaha Vásárosnamény és a többi település?

Vásárosnamény - Vásárosnaményban is leépült az ipar, a mezőgazdaság, ebből adódóan a kereskedelem, melynek következtében a városból ezrek, a járásból tízezrek kényszerültek gazdasági menekültként az ország más részeibe vagy külföldön munkát keresni.

Vásárosnamény - Vásárosnaményban is leépült az ipar, a mezőgazdaság, ebből adódóan a kereskedelem, melynek következtében a városból ezrek, a járásból tízezrek kényszerültek gazdasági menekültként az ország más részeibe vagy külföldön munkát keresni.

Drámai hangvételű írás jelent meg a „Talajt veszítve” címmel Nyéki Zsolt tollából. A települések drasztikus leépülése fokozottan igaz itt, az ország legkeletibb és egyúttal leghátrányosabb helyzetű térségében.

Vásárosnaményban is leépült az ipar, a mezőgazdaság, ebből adódóan a kereskedelem, melynek következtében a városból ezrek, a járásból tízezrek kényszerültek gazdasági menekültként az ország más részeibe vagy külföldön munkát keresni. Akik pedig versenyképes szakma és minimális tőke hiányában maradtak, most közhasznúként megalázó munkát végeznek, megalázó bérekért. Bárki megtekinthette a nyáron 40 fokos hőségben kivezényelt brigádokat, ahogy vesszőseprűkkel kotorgatják nap mint nap az 50 fokos aszfaltot.

Mintagazdaság a lankákon

Pedig van kiút, ahogy az idézett cikk szerzője is levonta a konklúziót: ha elment a korábbi hajó, új hajókat kell építeni. Országszerte látni jó példákat: egy ilyen hajó épül és adjuk át hamarosan Nagyrédén, ami alkalmas lesz 5000 tonna fagyasztott zöldség és gyümölcs befogadására, munkát, megélhetést biztosítva a feldolgozóüzemben dolgozóknak és azoknak, akik az alapanyagokat megtermelik.

Épült ilyen hajó Berkenye községben közvetlenül a rendszerváltás után, ahol a polgármester asszony (ekkora akarata csak egy nőnek lehet…) megalapította a faluszövetkezetet, kitakarítva a gaztengert az egykori tsz-telepen. Mostanra pedig egy csodálatos mintagazdaságot hoztak létre: gazdaszemmel nézve szebbnél szebb öntözött ültetvények sorakoznak a szelíd lankákon. Négy fő termékük van: málna, szeder, szilva és sárgabarack. A lakosság nagyobb része a faluszövetkezetben dolgozik, az ültetvények pedig magántulajdonban vannak.

Értékteremtő munka

Ebben a községben mindig, mindenkinek tudtak produktív, értékteremtő munkát biztosítani, és soha egyetlen nap munkanélküli segélyt sem fizettek senkinek! A kiváló minőségű fagyasztott élelmiszerekre vevő a 82 milliós német piac, amely olyan vételárat kínál, amiből a termékpálya minden résztvevője tisztes jövedelmet realizál.

Több esetben is néztük a téli időszakban, ahogy lányok, asszonyok hosszú asztalsorok mellett felezik a magvaváló szilvát; egy ilyen fél szilvából lesz a szilvás gombóc, amit szívesen megvesz a német háziasszony.

Egész nap szól a rádió, de túlbeszélik, olyan a hangulat, hogy ha valakit közülük néhány napra eltiltanának a munkától, az illető büntetésként élné meg.

Hatalom, majd az a fránya amnézia...

Hívtam én őszinte, jobbító szándékkal többször politikusokat is, legalább tekintsék meg, hogyan csinálják ezt a profik, de nem jöttek, mert furcsa szerzet a politikus. Amíg tart a kampány, ígérnek fűt-fát, aztán ha hatalomba kerülnek, fellép egy kollektív amnézia, és megfeledkeznek a lakosságról, pedig az istenadta nép tőlük várja sorsának jobbra fordítását.

Tudomásul kellene venniük a miniszterelnök elvárásait, melyeket a külgazdasági miniszterrel együtt közölt az összes, külföldre akkreditált diplomatával. Határozott irányt szabott: „Nem értelmiségi szalonokban folytatott bájcsevegésre küldjük ki önöket, mindenki köteles hazája termékeit az őt fogadó országban elhelyezni.”

Benne volt a sorok között, hogy ha kell, a porszívóügynök stílusában is, de muszáj eredményeket produkálni. Itt, helyben, ha megkésve is, de új hajókat kellene építeni, amiből meg tudna élni a lakosság.

- Toldy Kálmán -


A haza nem eladó, ugye…? Vagy mégis…? Például akkor, amikor örülnünk kell annak, ha a falvak üresen maradt házait más államok polgárai vásárolják fel, s egy-egy utcából észrevétlen kikopik a magyar szó? Ez a sors várna a magyar vidékre, a szatmári, szabolcsi, nyírségi falvakra, amelyek a gyérebb munkalehetőség és szerényebb életminőség miatt elnéptelenednek? Gazsulálhat, hogy a közelben építsék fel a következő összeszerelő üzemet, ahol a szalagsor mellé állhat… Nyéki Zsolt jegyzete. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában