Ötven éve végzett kereskedő tanulók találkozója Kisvárdán

Ötven éve végzett kereskedő tanulók találkozója Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Szeptember 16–án délelőtt a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskolája régi épületében, örömteli hangos zsivaj fogadta az érkezőket.

Az iskola elődjében, az 1960–as években, (1965. február 1–től hivatalosan is) a 111.sz.„II Rákóczi Ferenc” Ipari Szakmunkásképző Intézetben a vasas profil mellett, a Nyíregyházi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Intézetének volt kereskedő tanulók képzése, kihelyezett osztálya, az 1964/67–es tanévben. Az elméleti képzésben résztvevő tanulók Kisvárda, Záhony valamint a térség bolti egységeiben vettek részt gyakorlati képzésben, a különböző bolti egységekben.

A találkozó „osztályfőnöki” szerepét, tanulótársuk Bárány Zoltánné (Kovács Margit) töltötte be. Az osztály 31 kereskedő tanulója végzett s a találkozón a résztvevő 15 tanuló beszámolt életútjáról, s felidézték a több mint ötven évvel ezelőtti iskolai évek emlékeit az ódon falak között. A találkozóra kilencen nem tudtak részt venni. Megemlékeztek elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. A kisvárdai szakmunkásképző akkori igazgatója Dombay József, míg a kereskedők osztály osztályfőnöke Sohajda Sándorné magyar–történelem szakos tanár volt.

Mint mondták, a kereskedő szakma a legszebb és a legnehezebb is egyben, mert az emberekkel kell foglalkozni. A régi iskolaépület osztálytermében, a kötetlen hangulatú baráti beszélgetést követően közös ebéddel zárták az ötven éves találkozót. Bízva abban, hogy legközelebb is találkoznak s folytatják a megkezdett, de be nem fejezett beszélgetéseiket.

– Vincze Péter –
hirdetés