Óvatosságra int az ungvári főkonzulátus

Nyíregyháza – Csak megfelelő műszaki állapotú és gyakorlott gépkocsivezető által vezetett autóbusszal induljanak el Nyugat-Ukrajnába.

Lengyel turistákat szállító autóbuszt ért atrocitás a közelmúltban. A jármű az egyik Lemberg (Lviv) megyei vidéki szálloda területén parkolt, és ismeretlen tettesek az éjszaka folyamán robbanószerkezetet hoztak működésbe a jármű alatt, ami jelentős károkat okozott a buszban. Az utasok ebben az időben a szállodában éjszakáztak, így emberéletben nem esett kár.

A rendőrség feltételezi, hogy a robbantók valamelyik nyugat-ukrajnai újfasiszta, illetve ultranacionalista szervezet tagjai lehettek, akik újabban egyre több olyan akciót hajtanak végre, amelyek alkalmasak a nemzetek és nemzetiségek közötti konfliktusok szítására. A kiszemelt célpontok elsősorban lengyel vonatkozásúak, de nem kizárt, hogy az ehhez hasonló támadások előbb-utóbb magyar- és románellenes jelleget ölthetnek.

Ez utóbbi uniós országok fejezték ugyanis ki az utóbbi időben leghangosabban aggodalmukat az ukrajnai szélsőjobboldali mozgalmak tevékenysége kapcsán. Legutóbb az ukrán újnáci Szvoboda párt Zakarpatszka Szics elnevezésű paramilitáris szervezete szervezett Beregszászon füst- és hanggránátok bevetésével fűszerezett magyarellenes megfélemlítő felvonulást, mely során letépték a városháza homlokzatára kitűzött magyar nemzeti zászlót.
Állásfoglalást kértünk a főkonzulátustól, és megtudtuk:

– Magyarország külképviseletei, így ungvári főkonzulátusunk is egyik legfontosabb feladatának tartja a magyar állampolgárok naprakész tájékoztatását, az esetleges veszélyekre való figyelemfelhívást – kezdte reagálását Kuti László.

Magyarország ungvári főkonzulátusának első beosztott konzulja. – Kérjük a buszos utazást szervezőket, hogy a nyugat-ukrajnai régióba, elsősorban Kárpátaljára és a szomszédos ukrán megyékbe való utazási szándékukat előre jelentsék be e-mailben (info.ung@mfa.gov.hu) a főkonzulátuson (rendszám, létszám, érkezési és távozási időpont, program, útvonal), hogy tudjunk a régióban való tartózkodásukról és regisztráljanak a konzuli szolgálat menü alatt.

Javasoljuk, hogy a térség időjárási és útviszonyait figyelembe véve csak megfelelő műszaki állapotú és gyakorlott gépkocsivezető által vezetett autóbusszal induljanak el Nyugat-Ukrajnába. Sok segítséget jelenthet egy, a helyi viszonyokat jól ismerő, nyelvtudással és kapcsolatokkal is rendelkező idegenvezető jelenléte.

KM–LTL


Legutóbb egy lengyel buszt ért atrocitás
A külföldi turistabuszok elleni támadások tekintetében fokozott óvatosságra és körültekintésre inti az Ukrajnába utazó turistacsoportokat Magyarország ungvári főkonzulátusa. „Tekintettel arra, a nyugat-ukrajnai régióban az utóbbi időben több alkalommal előfordult, hogy ismeretlenek külföldi turis...
hirdetés