Óvjuk meg a cicákat a veszélyes meghűléstől!

Akt.:
Oltással megelőzhető a macskanátha kialakulása
Oltással megelőzhető a macskanátha kialakulása - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az influenzához hasonló a macskanátha, de súlyosabb következményekhez vezethet.

Dr. Mátray Árpád állatorvos, a Kutyabajok és Macskabajok című könyv szerzője néhány fontos tudnivalóra hívta föl a figyelmet.

„A macskanátha vírusos fertőző betegség, ami kezdetben savós, majd gennyes kötőhártya- és orrnyálkahártya-gyulladással jár. A kezeletlen állatok jelentős hányada elpusztulhat, a viszonylag későn kezelt esetek egy részénél előfordulhat olyan hörgő-, légcső-, orrhurut, amelyre a legtöbb gyógymód már hatástalan. A gazdi úgy veszi észre a betegséget, hogy a cica szeme erősen könnyezik, nehezen kap levegőt és prüszköl. Az állat lázas, étvágytalan, sokszor még inni sem tud, és a kiszáradás veszélye fenyegeti. Súlyos esetben a felső légúti elváltozások átterjedhetnek a tüdőre is, ami tüdőgyulladáshoz vezet” – ecsetelte a szakember.

Kamilla helyett oltás

Oltással és immunerősítővel lehet a legjobban védekezni a vírusfertőzések ellen.

„Ha a macskatartó gazdi ilyen tüneteket tapasztal, mielőbb keresse fel az állatorvost, mert a kamillatea, ami más esetekben kiváló házi szer lehet, itt nem hatékony. A macskanátha ellen a fiatal korban kétszer beadott, majd évente ismételt kombinált vakcinákkal eredményesen lehet védekezni. Ezek az oltások hatékonyak vírusos légző- és emésztőszervi betegségekkel szemben” – ajánlotta dr. Mátray Árpád.

ÉM-DA


Thor
London, Miskolc - A méltóságteljesen viselkedő cica neve Thor, gazdáival, Dávid Norbertékkel él Angliában.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Most őszintén, lehet rájuk haragudni...? Akinek háziállata van, az pontosan tudja, hogy elég csak fél órára elhagyni a lakást ahhoz, hogy óriási felfordulás kerekedjen. A cicák és a kutyák izgatottan várják, mikor lép ki az ajtón a gazdi, ha viszont valaki tetten ...

Hatidzse
Miskolc - Balovics Petra Hatidzse nevű kedves kis cicájáról küldött be egy valóban elbűvölő képet.

A macskák körülbelül életük 70 százalékát alvással töltik. Az idejük többi részében pedig más háziállatokhoz hasonlóan játszanak a játékaikkal, esznek, barangolnak, vagy csak simán a gazdijukkal vannak. Azonban néha ezek a kis szőrgombócok képesek teljesen érthetetlen módon viselkedni, amit rajtuk k...
hirdetés