Pünkösdi királyt is választanak a Múzeumfaluban

A Pünkösd Jézus húsvéti feltámadása után a szentlélek eljövetelének napja. Legismertebb világi ünneplési formája a pünkösdi királyválasztás – pünkösdi királynőjárás szokása.

Az előbbi során a fiatal legények közül a különböző ügyességi és erőt igénylő versenyszámokban győztes nyeri el a „pünkösdi király” címet, mely a korabeli falusi társadalmakban különböző kisebb-nagyobb előnyökhöz juttatta viselőjét. A pünkösdi királynéjárás vagy pünkösdölés szokása szintén a pogány magyarság valamely régi tavaszi ünnepe helyére léphetett. A rítus mágikus célja a kender növekedésének biztosítása volt. Rítusénekük kezdősorából („Ma vagyon, ma vagyon piros Pünkösd napja…”) nevezték el a szokást a nyírség középső és déli részein pünkösdi „mavagyonolás”-nak.

A Sóstói Múzeumfalu kiemelt céljai között szerepel, hogy a magyar népszokások közül mindazokat felelevenítse, bemutassa a közönségnek, melyek hajdan kedveltek voltak a falusi lakosság körében. Közülük is kiemelkedik a május 24-én, pünkösdhétfőn felidézett pünkösdi királynéjárás, ahol kislányok a kendertermés növelése érdekében termékenységvarázslást végeznek. A pünkösdi királyválasztás során fiatal férfiak közül a legrátermettebb nemes ügyességi vetélkedő keretében kaphatja meg a pünkösdi király kitüntető címet.

Program:

Május 24.

11.: Püskösdi „mavagyonolás” a Margaréta Néptáncegyüttes előadásában
11.30.: A Burattino Bábegyüttes gyerekműsora
13.: A „Vándorló Lovasiskola” lovas-showja
14.: Népi virtuskodások a „Pünkösdi király” kiválasztásához
Egész nap lesznek kézműves bemutatók, gyerekfoglalkozások, kemencében sült népi ételek kóstolója, lovaglás, szekerezés, mini vurstli

– Száraz Ancsa –
hirdetés