Paire-atlanul nagy meccs volt

Fucsovics Márton több mint három órát izzadt a pályán az indiai hőségben
Fucsovics Márton több mint három órát izzadt a pályán az indiai hőségben - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Hóbortos összecsapáson, öt meccslabdát elszalasztva maradt alul Fucsovics Márton az indiai ATP-250-es tenisztorna nyolcaddöntőjében.

Az egyik oldalon 16, a másik 21 adogatáselnyerési esély. Már ezekből a számokból is gyanús, hogy páratlanul (vagyis Paire-atlanul) hektikus mérkőzést vívtak egymással a számok tulajdonosai, vagyis Fucsovics Márton (16/4 bréklabda) és a francia Benoit Paire (21/5).

A két játékos az indiai Punéban, az 501 345 dollár összdíjazású, keménypályás ATP-250-es tornán játszott egymással, Paire (41 a világranglistán) negyedik kiemeltként a Fucsovics (85.) elleni nyolcaddöntőben csatlakozott a viadalhoz. És sok olyan pillanata volt a mérkőzésnek, amikor úgy dönt, hogy számára egyetlen fellépést hoz ez a viadal, aztán mégis felülkerekedett.

Pedig Marci akár két szettben is nyerhetett volna, hiszen az elsőt 4:2-es vezetésről veszítette el, a másodikban pedig 2:0-ra vezetett. Hóbortossá vált a mérkőzést, a játékosok sportot űztek a bréklabdák hárításából, az előny-hátrány játékból és az adogatáselvesztésekből. A 3:3-ig tartó hat játékban összesen 16 bréklabdája volt egyik vagy másik játékosnak, és ezekből négy vált valóra, 2–2-es megoszlásban. A mérkőzés 14 olyan gémet hozott – a döntő szettben nyolcat is, azon belül zsinórban hatot –, amely 40–40 utáni játékban dőlt el. Merthogy eljutottak a harmadik szettig a felek, hiszen a második játszma rövidítésében a magyar játékos jól sáfárkodott az elején megszerzett minibrék-előnyével.

Szóval a döntő játszma… Fucsovics Márton kezdett szerválni, hol simábban, hol döcögősebben hozta az adogatójátékait, nyomást gyakorolva Paire-re. A francia rendre egyenlített, olykor ugyancsak bréklabdákat hárítva. Aztán megérkeztünk 5:4-hez, és a drámai fordulatokhoz. Marci háromszor is brék-, egyben meccslabdához jutott, de azokat rendre hárította Paire, és egyenlített.

Mire Marci felocsúdott a történtekből, a francia semmire vitte el az adogatását, és a meccsért szerválhatott. 40–15-nél úgy tűnt, övé a meccs, de Marci mindkét meccslabdáját hárította, majd a harmadik bréklabdáját kihasználva tie-breakre mentette a meccset.

Ekkor már a nyíregyházi teniszezőnél volt a lélektani előny, ezt kihasználva 6–4-re megugrott, és két meccslabdához jutott. A másodiknál ő szervált, de Paire jól koncentrált, csakúgy, mint a térfelcsere után, amikor 6–6-nál előnyhöz jutott, és a meccslabdáját a saját szervájával valóra váltotta.

Ismét kiderült, hogy nem könnyű egy-egy ilyen kiélezett meccsen beütni a győztes pontot, erről árulkodik a két játékos részéről összesen hét elhibázott meccslabda. Ilyen szempontból most Marci húzta a rövidebbet, így elszalasztotta annak esélyét, hogy pályafutása során először a legjobb nyolcvan között jegyezzék. Valószínűleg így is megdönti eddigi legjobbját (84.), mert várhatón a 83. pozícióban jegyzik majd hétfőtől.
hirdetés