Helyi közélet

2018.02.14. 16:43

Összefogtak és jótékonykodtak

Nyíregyháza, Székelyhíd - Egy kisfilmet látott a közelmúltban a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon életéről a Nyíregyházán élő Fazekas Bettina, s a nehéz helyzetben lévő kis lakók annyira meghatották, hogy gyűjtést indított számukra a közösségi oldal felhasználásával.

Nyíregyháza, Székelyhíd - Egy kisfilmet látott a közelmúltban a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon életéről a Nyíregyházán élő Fazekas Bettina, s a nehéz helyzetben lévő kis lakók annyira meghatották, hogy gyűjtést indított számukra a közösségi oldal felhasználásával.

Kapcsolat a vezetővel

– A film bemutatta a romániai Érmelléken öt éve működő gyermekotthont, amelyben ötvennégy olyan fiatal él, akikről a hátrányos és nehéz anyagi helyzetben lévő szüleik nem tudnak gondoskodni. Nem csak a gyermekek sorsa, de az otthonvezető Kovács Ágnes önzetlen munkája is nagyon meghatott és úgy éreztem, hogy segítenem kell nekik. Így született meg az adománygyűjtés gondolata – elevenítette fel az előzményeket Bettina.

Azonnal felvettem a kapcsolatot a gyermekotthon vezetőjével, aki elmondta, hogy mindent szívesen fogadnak, de főleg takarítószerekre, tisztálkodási szerekre, tartós élelmiszerre van szükségük, s nagy szeretettel várják a segítséget. Azt reméltem, hogy majd néhány közeli barát segítségével egy kocsi csomagtartóját megpakolva indulhatunk el Romániába. A közösségi oldalra feltett felhívásomra viszont nagyon sokan jelentkeztek, még Budapestről is érkeztek felajánlások"

Lelkesen segítettek

Egy autó kevés lett volna, így aztán az adományok egy kisbuszba és egy személygépkocsiba kerültek a napokban, hogy aztán Székelyhídon sok-sok örömet szerezzenek a gyermekeknek, mosolyt csaljanak az arcokra. A felajánlások között voltak még ruhák, könyvek és játékok is.

– A családom segítségével sikerült eljuttatni az adományokat a gyermekotthonba. Mindenképpen ott akartam lenni személyesen is, hogy találkozhassam a gyermekekkel és az összegyűjtött adománnyal köszönetet mondhassak Kovács Ágnesnek az általam nagyra becsült munkájáért.

– Az intézmény kis lakói nagy örömmel fogadtak bennünket, lelkesen segítettek a csomagok kipakolásában. Bepillantást nyerhettünk kicsit az életükbe is, s megtudtuk, hogy a fiatalok minden házimunkát közösen végeznek, együtt járnak iskolába, ahol magyar nyelven tanulhatnak, és mindig segítik, pátyolgatják az újonnan érkezőket, így családias, összetartó közösségben nevelkedhetnek fel – összegezte a gyermekotthonban szerzett tapasztalatait az egyetemista.

– Néhányan itthon megkérdezték tőlem, hogy miért nem magyar gyermekeknek segítek. Számomra egy gyermek elsődlegesen gyermek, bármilyen nemzetiségű legyen is, azonban jelen esetben magyar fiatalokról van szó attól függetlenül, hogy ők a határ másik oldalán élnek. Fontosnak tartom, hogy támogassuk őket, egyrészt, hogy jobb és tartalmasabb életük legyen, másrészt, hogy magyarságukat továbbra is meg tudják tartani.

Erkölcsi kötelesség

– Romániában a Böjte Csaba atya által vezetett Szent Ferenc Alapítványhoz még nagyon sok gyermekotthon tartozik, s mind adományból tartja fenn magát. Erkölcsi kötelességünk is a családtagok, a barátok összefogásával támogatni, segíteni ezeket az intézményeket.

– S valóban igaz – most már én is megtapasztaltam –, ha csak néhány ember fog is össze, már abból is nagyon nagy segítség tud kikerekedni a végére. Éppen ezért köszönöm mindazok támogatását, akik valamilyen felajánlással hozzájárultak az adományozás sikeréhez, jó érzés volt örömet szerezni – tette hozzá befejezésül Bettina.

KM-MML


Otthon lett a romos és üres kastélyból

Nem ismeretlen a nyíregyháziak előtt Kovács Ágnes, a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon vezetője, ugyanis 2014. október 18-án a megyei könyvtárban mutatta be azt a nemes, de igen nehéz munkát, amit a társaival együtt végeznek.

Akkor többek között a következőket mondta Kovács Ágnes:

– Mikor először mentem Székelyhídra, a Stubenberg-kastélyban 40 szoba állt üresen, csak a falak, ablakok voltak meg, no és nyakig érő kosz. Mint mikor a GPS azt mondja, hogy újratervezés, nekünk is át kellett gondolni mindent, hogyan is lesz abból az üres-romos kastélyből a Gyermek Jézus Otthon. Szerencsére áldott emberek összefogásával megindulhatott a munka, s a szeretetet és a támogatást azóta is érezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában