Pálinka, szilva, fesztivál, Panyola

Pálinka, szilva, fesztivál, Panyola
© Fotó: Konyha Miklós
Panyola – Panyola három folyó találkozásánál, festői környezetben várja évről évre az odalátogatókat. Aki szereti a jó pálinkát, a „nemtudom” szilva kiváló ízét és a fesztiválhangulatot, annak garantált a jókedv a csodálatos vidéken.

A 12. Panyolafeszt 23 programján közel 300 művész és előadó lépett a színpadra. A látogatók száma naponta meghaladta a két-háromezer főt. A 600 lélekszámú kis falu immáron 12. alkalommal adott otthont ennek az izgalmas eseménynek.

– Hagyományt teremtettünk rendezvényünkkel – mondta Muhari Zoltán polgármester, a Panyolafeszt egyik ötletgazdája. – Az első civil kezdeményezés volt, majd évente mindig megújult, még több kulturális esemény, igényes minőségi zene és remek program várta az itt élők és a világzene szerelmeseit. Mára már komoly tömegeket mozdít meg és az ország különböző pontjairól érkeznek vendégek. A fesztiválozók közvetlen élményeik alapján viszik jó hírünket és így egyre többen érdeklődnek irántunk.

Panyola a nyugalom szigete, ám a fesztivál idejére egy picit átalakul. A kis utcákon sétálva reggelente a biciklivel közlekedő polgármester kalapját emelve üdvözlte a szembejövőket. Együtt bóklászott a vendég, a helyi lakos és lovaskocsikon közlekedve jutottak el a partra. A közös fürdőzés mellett pici tutajon a Pergő Hagyományőrző Műhely húzta a talpalávalót – remek hangulatot varázsolva. Legyen fővárosi vagy helyi lakos bárki is, minőségi, kulturális értékekből válogathatnak.
– Nagyon jó érzés látni, hogy családok jöttek a fesztiválra – jegyezte meg dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, aki maga is nagy rajongója a falunak. – Amíg a szülő különböző muzsikákat hallgatott, addig a gyermeke kedvére szaladgálhatott, vagy a pulyasarokban a jobbnál jobb hagyományőrző játékokat próbálhatta ki. A következő generációnak sem mindegy, milyen kikapcsolódást kínálunk, és a szüleitől mit lát és tanul az apróság. Panyola ebben is élen jár. A fesztivál arculata is egyedi, hiszen minden évben más-más fesztiválpóló készül meghatározó grafikai elemekkel és az igényesen elkészített plakátok is évről évre kiemelik és megkülönböztetik a Panyolafesztet.

– Pótor Melinda –
hirdetés