Pálinkás jó reggel volt!

A lovagok a tiszta ital és kultúrált fogyasztása mellett állnak ki
A lovagok a tiszta ital és kultúrált fogyasztása mellett állnak ki
A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend első bemutatkozó ceremóniája Tarpán közönségsikerrel zárult.  Pálinkás jó reggel volt! 2. 2006.10.08.

A Lovagrend az idei szilvatermést mennyiségét jónak, a minőségét kiválónak minősítette, az ÚJ Pálinkát kellemesen harmónikusnak és érése után várhatóan igen jónak minősítette. A Lovagrend Nagytanácsa az idei elismerő oklevelét dr. Pethő Ferenc ny. egy. tanárnak adta fáradhatatlan és magas szintű szakmai munkája okán, mely során 14 szilvafajtából álló fajtagyűjteményt adott a Lovagrendnek. Új pálinka lovagot is avattak a lovagok: ez évben Kiss B. Zoltán személyében 12. taggal bővült a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend.

Szakmának és közönségnek

Az egésznapos III. Tarpai Szilvanap gyönyörű időben sok-sok érdeklődőt vonzott. A Művelődési ház előtti téren népi ételeket, különböző kézműves termékeket és barátságos vendéglátást tapasztalhattak az idelátogatók. A kezdeményezés elérte célját, miszerint a Tarpa községben, illetve a Szatmár–Beregben előállított termékek helyi hagyományőrző rendezvényen való bemutatásával, megismertetésével és népszerűsítésével hozzájáruljon a Szatmár – Bereg egyedi jellemzőiben rejlő lehetőségek kibontakozásához, a helyi kis és középvállalkozások fellendítéséhez és a vidéki turizmus megélénküléséhez.

Háttérinformációk a III. Szatmár–Beregi Szilvanap Tarpa eseményeirõl
Idõpontja: 2006. október 6-7.

Helyszíne: Tarpa Nagyközség

Szervezõk és támogatók:

Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

Tarpa Manufaktúra Kft.

Tarpa Nagyközség Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közmûvelõdési és Képzési Intézet

Tarpai Nyugdíjas Egyesület

Tarpai Szõlõhegy Egyesület

Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület

Color-Pack Rt.

A III. Szatmár–Beregi Szilvanap Tarpa programja egyaránt tartalmazott a szakmának és a nagyközönségnek szóló programokat. A szakmai nagyközönség számára került sor az ún. pálinkabemutatóra, a szilvapálinka és egyéb helyi gyümölcspálinkák versenye érdekességeket tartalmazott mind a szakmai, mind a nagyközönség számára. A tájegység más gyümölcseiből készült termékek bemutatójára, vásárára, a termékek kóstoltatása, a szilvafeldolgozás hagyományokat megőrző technológiájának a megtekintése pedig elsősorban a rendezvényt meglátogató nagyközönség számára tartalmazott kuriózumokat.

Gyümölcs és méz

A szilvanap eseményeit a színpadon népművészeti programok Szatmár-Beregi és kárpátaljai együttesektől (tánc, népdal stb.), népművészeti bemutatók (fafaragás, kerámia, stb.) színesítették és gondoskodtak az odalátogatók színvonalas szórakoztatásáról.

A szatmár-beregi térség jellegzetes gyümölcseiből és a mézből készített tájjellegű termékeit sikerült komplexen bemutatni, ezen belül is külön hangsúlyt adva a szilvából készült termékek bemutatójának. A szilvatermékek külön kiemelt bemutatását indokolja, hogy ez a tájegység legjellegzetesebb gyümölcse – a szatmári szilva messze földön híres. A hosszú távú cél, hogy a Szatmár-Bereg és ezen belül Tarpa legyen a „pálinka fővárosa”.

Pálinkás jó napot!

„Hull a szilva a fáról…” A III. Szatmár-Beregi Szilvanapot (Új pálinka ünnepét) tartották Tarpán október 7-én. A napot Kelemen Béla polgármester úr nyitotta beszédével. A rendezvényt a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend szervezte, a házigazdák pedig a tarpaiak voltak. A színpadon a beregi citerazenekar, tarpai, técsői, surányi nyugdíjas egyesület mellett, a gyerekek által előadott táncok is helyet kaptak. A hagyományokhoz illően a lovagi felvonulás sem maradhatott el. Kelemen Béla elmondása alapján a lovagok nemes itala a Szatmár-Beregi pálinka. A lovagrend egyik nagyon fontos küldetése, hogy megmutassák azt, hogyan is lehet a pálinkát kultúráltan fogyasztani. A rend szigorú törvények között működő egyesület, melynek másik nagyon fontos feladata a hagyományok őrzése. A lovagi ceremónián belül Danó Sándor lovag a 2006-ban termett gyümölcs mennyiségét, majd Nagy Dániel a minőséget is kiválóra értékelte. Majd hagyományosan körbe állva, koccintva meg is ízlelték a kiváló nedűt. Gönczi András végleges véleményt alkotott az idei párlatról. Tisztaságát, illatát, ízét megvizsgálva, elmondta, bár még kicsit nyers, de magában hordozza a táj sajátos tulajdonságait, és elhangzott a sokak számára értékes mondat is: „Reményt keltően jó.” A pálinkákat versenyen is lehetett indítani. Három kategória közül lehetett választani. Szatmári Szilva pálinka, Szabolcsi Alma pálinka illetve egyéb pálinkák. Az egyéb kategóriában illetve a Szabolcsi Alma kategóriában I. helyezett Guthi Rudolf tarpai, a Szatmári Szilva kategóriában pedig Muhari Zoltán panyolai lakos lett a befutó. A lovagok elismerő oklevelet is adtak, a Pálinka népszerűsítéséért oklevelet Dr. Pethő Ferenc, nyugalmazott főiskolai tanár kapta. S a hagyományokhoz még mindig nagyon hűen egy új lovaggal bővült a névsor, Kiss B. Zoltán személyében. Bepillanthattunk a lekvár főzés rejtelmeibe, illetve meg is kóstolhattuk a nap kiemelt résztvevőjét, a pálinkát is.

– Nyéki Zsolt, Graholy Mariann Zoé -
hirdetés