“Palócországot” fedezték fel a nyírbátori nyugdíjas határőrök

A gyöngyösi Orczy-kastély előtt a népes csoport
A gyöngyösi Orczy-kastély előtt a népes csoport
Nyírbátor – Palócföld nevezetességeivel ismerkedett meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagsága négy napos kirándulás keretében, Janovics János elnök körültekintő szervező munkájának eredményeként.


A Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Parkban kisvasúttal haladva az erdélyi útifű, sóvirág és zergevirág szegélyezte úton szürke marha csordák, racka juhnyájak és dagonyázó bivalyok látványa kötötte le figyelmünket, a végállomásnál pedig darvak, vadludak, seregélyek és fenyőrigók fürödtek és sütkéreztek háborítatlanul.

A gyöngyösi Mátra Múzeumban a 15 méter magas kocsánytalan tölgy köré szerveződve 24 diarámában tárult elénk a Mátra-vidék elmondhatatlanul gazdag állatvilága. Fényképeztük egymást az Orczy kastély különlegessége, Magyarország egyetlen épségben előkerült mamutcsontváza társaságában.
Lenyűgöző látványt nyújtott a szécsényi Forgách kastély több ezer darabos agancskiállítása. Büszkeség lett úrrá rajtunk, amikor kinéztünk az emeleti kiállító termekből a kastély melletti síkságra, ahol az 1705-ös országgyűlés II. Rákóczi Ferencet Magyarország vezérlő fejedelmévé választotta. A ma is működő ferences templom gyönyörű barokk díszítettsége, sekrestyéjének gótikus csillagboltozata és a Rákóczi terem puritánsága alkalmat adott az elmélyült meditálásra.
Az egykori viszonyokat hűen tükröző salgótarjáni Bányászati Múzeumban a döbbenet erejével hatott ránk az a tény, hogy egészen a múlt század derekáig milyen embertelen körülmények között dolgoztak férfiak, nők és gyerekek. Kimondatlanul is óriási tiszteletet éreztünk irántuk.

Sokadszorra is elbűvölőnek éreztük hazánk egyik ékszerdoboza, a Világörökség részét képező Hollókő-Ófalu kontyolt nyeregtetős parasztházait, amelyeknek falai között a palóc falusi életet hamisítatlanul sikerült megőrizni.

Jó volt felidézni Mohorán a Tolnai Klára Emlékházban egykori színészóriásunk felejthetetlen alakításait.

Csesztve községben a Madách Emlékházban “Az ember tragédiája” költőjének szobra előtt állva egyként arra gondoltunk, hogy kitágult világunkban is jelszónak kell maradnia: “Itt élned, halnod kell!”

A monumentális balassagyarmati Palóc Múzeumban a pásztor- és kerámia művészetet, főleg pedig a bölcsőtől a halálig tartó palóc hétköznapi életet kísérhettük figyelemmel.

A recski Nemzeti Emlékparkban a dokumentumok tanulmányozása után a döbbent tekintetekből a “soha ilyet még egyszer” kifejezés tükröződött.
A melegtől és a gazdag programtól fizikailag és szellemileg megfáradva, de lelkiekben megerősödve tértünk haza.

– Vincze István –
hirdetés