félelmeink

2020.07.27. 14:00

Törjünk ki a félelem börtönéből!

A fóbiás személyek másképp élik meg a félelmet: tudják, hogy reakciójuk túlzott, mégis rettegnek.

Forrás: dreamstime

A különféle fóbiák sokakat érintenek, a kutatások szerint minden tizedik embernek van valamilyen fóbiája. A túlzott félelem szorongást idézhet elő, de Deák Orsolya szerint van megoldás.

– Léteznek olyan gyakorlatok, relaxációs technikák, melyek elsajátításával könnyebben kezelhetjük a szorongást okozó helyzeteket. Az autogén tréning elsajátításával elérhető a testi-lelki ellazulás állapota.

– Bagdy Emőke villámre­laxációja szintén segít nyugalmunk megőrzésében: Állj fel, erősen zárd ökölbe a kezed, hajlítsd be a könyököd, és zárd az oldaladhoz! Feszítsd végig a lábad és a farizmokat is, majd lábbal nyújtózz kicsit felfelé! Ezt tartsd meg egypár másodpercig, aztán fújd ki a levegőt, és engedd el az izmaidat! További segítség lehet a pozitív emlékek előhívása vagy egy biztonságos hely elképzelése, hiszen a kellemes érzések révén ismételten a nyugalmi állapotba kerülhetünk – tanácsolja Deák Orsolya.

Beszűkülhet az élettér

Kovács Robertina pszichológus szerint a legtöbb embernek vannak irracionális félelmei: félünk a pókoktól, kígyóktól vagy a magasságtól, de amíg a félelmeink nem nehezítik meg a mindennapi életünket, addig nem fóbiáról, hanem félelemről beszélünk.

– A fóbiás személyek másképp élik meg a félelmet: tudják, hogy a válaszreakciójuk eltúlzott, a számukra olyannyira ijesztő pók nem veszélyes, mégis képtelenek megállni, hogy ne rettegjenek. Ez odáig fajulhat, hogy már az udvarra is alig mernek kimenni, így beszűkülhet az életterük – árulta el a pszichológus, hozzátéve, a fóbiákat három nagy csoportba sorolhatjuk.

– Az agorafóbiánál a félelem olyan helyzetekre vonatkozik, ahonnan nehéz elmenekülni. Az illető nem mer nyílt terekre, üzletekbe, esetleg a piacra menni, de ide tartozik a lift is.

– A szociális fóbiákban szenvedők nagyon bizonytalanok a társas helyzetekben, attól tartanak, hogy valami kínos történik velük. Félnek, hogy remegni fog a kezük vagy a hangjuk, bár sokszor ez nem így van, s a félelmük teljesen alaptalan. Számukra gyötrelmes egy nyilvános beszéd vagy közös étkezés, de a legjobban attól félnek, hogy megszégyenülnek mások előtt – tudtuk meg Kovács Robertinától.

A harmadik csoportba az egyszerű, úgynevezett szimplex fóbiák tartoznak, például félelem a tizenhármas számtól, térdektől, fokhagymától. A pszichológus szerint nem az extrém esetek a jellemzők, leggyakrabban különféle állatoktól, tárgyaktól félnek az emberek, de az sem ritka, hogy a természeti jelenségek miatt tölt el valakit az aggodalom.

Forduljunk szakemberhez!

– Sokan félnek az orvosi beavatkozásoktól és a vértől, de fontos, hogy különbséget tegyünk a félelem és a fóbia között. A fóbiás személyek félelme gyakran megalapozatlan, irracionális és túlzó, s az aggodalom az életüket is negatívan befolyásolja. Bár a fóbiák kialakulása még vitatott téma, több dolog is állhat a hátterükben: a gyerekkori traumák gyakran okoznak fóbiát, hiszen ha valakit gyerekként megharap egy kutya, hosszú ideig ódzkodni fog az ebektől. A traumák mellett a modellkövetés is fóbiához vezethet: ha a gyerek látja, hogy a szülők félnek valamitől, jó eséllyel ők is tartani kezdenek tőle – részletezte a túlzott félelmek kialakulásának okait Kovács Robertina.

Félni tehát sok mindentől lehet, de jogosan merül fel a kérdés: mit tehetünk, hogy legyűrjük a fóbiáinkat?

– Sokan nem keresnek megoldást a félelmükre, inkább igyekeznek elkerülni annak tárgyát. Amennyiben valaki retteg a kígyóktól, ez még kivitelezhető is, de a szociális fóbiák kapcsán más a helyzet. Jó hír azonban, hogy a terápiás kezelések nagyon hatékonyak. Sokszor viszonylag kevés időt vesznek igénybe, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Többféle módszer létezik: például a viselkedésterápiás módszerrel biztonságos, kontrollált környezetben szembesítik az illetőt félelme tárgyával, s megtanítják, hogyan küzdjön meg a szorongással, a pszichodinamikus pszichoterápia segítségével pedig feltárják azokat a tudattalan működésmódokat, amik a fóbia hátterében állnak – zárta gondolatait Kovács Robertina.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában