Pályázati dömping Szendrőben

Szinte valamennyi aktuális lehetőséget kihasználva 19 pályázatot nyújtot be az elmúlt hónapban Szendrő város önkormányzata – mondta Mester Árpád polgármester.

Ennek keretében szeretnék befejezni a polgármesteri hivatal szerkezetkész új épületszárnyát, ezáltal csökkentve a régi épületrész maximális kihasználtságából eredő zsúfoltságot. Újra benyújtásra került a Felsőpást belvízrendezésére irányuló pályázat, mely egyben a legnagyobb volumenő projekt lehet a maga csaknem 100 millió forintjával, ha azt támogatásra érdemesnek ítélik.

polgármesteri hivatal szerkezetkész új épületszárnyát, ezáltal csökkentve a régi épületrész maximális kihasználtságából eredő zsúfoltságot. Újra benyújtásra került a Felsőpást belvízrendezésére irányuló pályázat, mely egyben a legnagyobb volumenő projekt lehet a maga csaknem 100 millió forintjával, ha azt támogatásra érdemesnek ítélik.

Felújítások

A többi pályázat elnyerése révén falugondnoki autót szeretnének cserélni, tájházat felújítani, a tornacsarnok tetőfelújítását és nyílászáróinak cseréjét megoldani. A Közművelődési Központ esetében szintén az elavult nyílászárók cseréjét tűzték ki célul, míg a Petőfi téri konyha esetében komplett HACCP rendszerű konyhatechnika beszerzésére kerülne sor a tervek szerint. A pályázati listából idén sem maradtak ki az önkormányzati utak felújításai sem, ezek a belvízrendezés mellett a másik nagy tételt képezték. A kisebb összegű pályázatok közül említést érdemelnek a közintézmények akadálymentes megközelítését célzó források megszerzésére és a turisztikai kiadványok elkészítésére vonatkozó pályázatok. A hazai pályázatok mellett maradt kapacitás az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló kiírásoknak megfelelő pályázatok elkészítésére is. Ennek keretében két Interreg pályázat benyújtására került sor, melynek célja a határon átnyúló együttműködés támogatása. Mindkét esetben a határon túli partner a szlovák testvérváros Torna volt. Ezen speciális pályázatok keretében határon átnyúló ifjúsági együttműködésre és nyári rendezvények megtartására pályázott a Bódva völgyi kisváros. A feszített költségvetésből valamennyi rendelkezésre álló saját bevétel felhasználásával sikerült előteremteni a fejlesztési elképzelések önrészét, így a városvezetés bizakodva tekint a több mint 300 millió forint összértékű fejlesztési igényt felvonultató pályázatok bírálata elé. Az elmúlt évek építő munkájának a gyümölcsét látják abban, hogy a város képes volt két héten belül ennyi pályázatot elkészíteni. A jövő számára mindenképpen bíztató az, hogy helyben is rendelkezésre áll az a humán erőforrás, amely a fejlesztési elképzeléseket kézzelfogható pályázatokká tudja alakítani rövid határidőn belül akár nagy számban is.

KT
hirdetés