Palzmagyilkos trónkövetelők

Palzmagyilkos trónkövetelők
A plazma és LCD tévék lassan kiszorítják a hagyományos képcsöves televíziókat, van azonban a gyártók tarsolyában egykét újítás. Az OLED és SED tévék minden bizonnyal le fogják körözni vetélytársaikat.

Az első, vezetéken továbbított televíziós adás óta pontosan harminc év telt el, három évtizednyi fejlesztés, kutatás és az átalakuló felhasználói igények mind- mind tolták maguk előtt az elkerülhetetlen fejlődést.

SED és OLED

Surface-Conduction Electron-emitter display (Felületi-áramvezetős elektron-adó kijelző), röviden SED. A Toshiba és a Canon közös fejlesztése, mely nagyjából egy időben született meg az első LCD és plazma televíziókkal együtt. A SED fejlesztése azonban elcsúszott: míg ugyanis a fejlesztések kezdeténél körülbelül azonos költséggel járt egy LCD, egy plazma és egy SED televízió előállítása, az előbbi kettő jóval olcsóbb lett az elmúlt 3-4 évben – a SED azonban (tekintve hogy a tömegtermelés még mindig nem futott fel) nem tudta tartani ezt a lépést. Az első SED tévé 2007-ben kerül majd a boltok polcaira, árulta el a Toshiba, ám ezt a kijelentést már sokan megkérdőjelezik…

 

Annak ellenére, hogy OLED tévét még nem lehet kapni, a kijelzőtípus már jó ideje piacon van. Kis méretben ugyanis gazdaságosan állítható elő – az új MP3 lejátszók és mobiltelefonok javának kijelzője ilyen technológiával készül. Az OLED-del azonban még elég sok munka van, a Sony nem véletlenül nem jelentett be még erre alapuló, kereskedelmi forgalomban kapható termékeket, hiszen a nagyméretű kijelzők tömegtermelése még nem végezhető gazdaságosan. A működésének lényege, hogy a fénykibocsátó dióda anyagának lumineszkáló természetéből adódóan nincsen szüksége háttérvilágításra, szemben az LCD-s készülékekkel. Ez további méretcsökkenést eredményez, és nem mellesleg jótékony hatással van az energiafogyasztásra is.

Egy kis történelem
Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziórendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, 1926-ban kelt magyar szabadalmi bejelentése, ezt követően kereste meg őt 1928-ban a Radio Corporation of America. Németországban Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás, 1935-ben. Egy évvel később már Anglia is elkezdte a műsorszolgáltatást a BBC (British Broadcasting Corporation) fennhatósága alatt. Az USA-ban 1939-ben, az NBC (National Broadcasting Company) kezdte meg az első televíziós adását.
hirdetés