Papír-ha(ta)lom

Papír-ha(ta)lom
Milliárdos gyémántüzleteket kötnek egyetlen kézfogással, egy kis értékű ingóság eladását meg tanúkkal igazolt papírhalmaz mellett több – gyakran egymásnak munkát adó – hivatalnak is be kell jelenteni. Minden háztartásban van egy fiók, amiben régi iratok vannak, mert igazolni kell, hogy ez vagy az a családé vagy már nem, ezért ne minket keressenek. Pusztai Sándor jegyzete.


Az ajánlott levél érkezése azért vérnyomásemelő, mert többségében valamelyik intézmény kényszerít ügyintézésre olyan dolog kapcsán, amiből nekik lesz bevételük, nekünk meg kiadásunk.

Amikor egy gyárban dolgoztam, önkéntelenül is lehalkítottam a hangomat, ha azokkal beszéltem, akik a gép mellett új értéket állítottak elő. Én csak a másodlagos elosztásból részesültem – az ő munkájuk révén –, ez indokolta a visszafogottságomat. Azóta is mélyen tisztelem a földeken dolgozókat, gyárban termelőket, mert lehet tőzsdei lufit fújva extra profitot kimutatni, de igazi értéket nem az teremt.

A papírha(ta)lom világában ezért tanácsolnám a szabály­alkotóknak az illő szerénységet azokkal szemben, akik az ő jólétük alapját naponta megteremtik.

Pusztai Sándor
hirdetés