Papíron a főiskola múltja

Sinoros-Szabó Botond egykori főigazgató, Balogh Árpád egykori rektor és Kiss Ferenc (balról jobbra) jelenlegi rektorhelyettes a szerdai könyvbemutatón
Sinoros-Szabó Botond egykori főigazgató, Balogh Árpád egykori rektor és Kiss Ferenc (balról jobbra) jelenlegi rektorhelyettes a szerdai könyvbemutatón - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutató igazi retró hangulatban telt.

Több mint fél évszázad emlékeit idézték fel szerda délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen, amikor bemutatták „A Nyíregyházi Főiskola ötvenöt éve” címet viselő könyvet.

Jó viszonyban tudtunk együtt dolgozni.
Sinoros-Szabó Botond

Neves vendégek

Az esemény rangjához illően az oktatási intézmény díszterme megtelt professzorokkal, doktorokkal, egykori főigazgatókkal és tanárokkal.

1

Halkóné dr. Rudolf Éva központvezető köszöntője után dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes szólt a vendégekhez. A Nyíregyházi Egyetem jelenlegi vezetője röviden felelevenítette a jogelőd intézmények, ahogyan ő fogalmazott, az „emgé” és a „téká” (a Mezőgazdasági Főiskola és a Tanárképző Főiskola, a szerk.) rövid történetét. Ezután prof. dr. Balogh Árpád, az egyetem egykori rektora mutatta be a közel 300 oldalas könyvet.

Ötvenöt esztendőt igyekeztünk keretbe foglalni.
Balogh Árpád

– Egy évet vártunk a megjelenésre, sok ember szorgos munkáját dicséri a jubileumi kiadvány. Az első fejezet amolyan történeti felsorolás, a második az intézmény oktatói, oktatásszervezői munkájába enged betekintést az olvasónak. Ezután következik a művészeti, tudományos és sportélet bemutatása, majd a hallgatói élet kerül a fókuszba. Az intézményi integrációról szóló fejezet után interjúkat olvashatunk a főiskola egykori vezetőivel, majd következnek azok a fényképek, melyek ötvenöt esztendőt igyekeznek keretbe foglalni – összegzett prof. dr. Balogh Árpád.

file6uywzs5q4rkvqgvwa4t-1

A sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutató igazi retró hangulatban telt: a vendégek a díszterem sarkában „megterített” asztalnál megtekinthették azokat az ereklyéket és relikviákat, – sálak, kitűzők, nyakkendők és különböző ajándéktárgyak –, melyek valamilyen módon kapcsolódnak az intézmény múltjához.

Tarnavölgyi Gergely


Egyedülálló volt a képzés

Prof. dr. Sinoros-Szabó Botond, a Mezőgazdasági Főiskola egykori főigazgatója hosszasan beszélt az általa vezetett intézmény múltjáról. Szóba került a pilótamérnök-képzés, mely abban az időszakban egyedülállónak számított, de a professzor kiemelte azt a tudományos együttműködést is, melyben a Columbia Egyetemmel közösen végeztek különböző mezőgazdasági kutatásokat.

– Nagyon jó és baráti viszonyban tudtunk együtt dolgozni a Tanárképző Főiskolával – összegzett a könyvbemutatón prof. dr. Sinoros-Szabó Botond.
hirdetés