Papírszínház a gyermekkönyvtárban

Papírszínház a könyvtárban - Illusztráció
Papírszínház a könyvtárban - Illusztráció
Nyíregyháza – A megyei könyvtár munkatársai újabb programmal ked­veskednek a gyerekeknek.

A kamishibai japán eredetű szó, jelentése papírszínház. A japán buddhista templomokban elterjedt mesemondó módszer volt a XII. században. Lényege, hogy egy szóban előadott történetet az előadó – fakeretben mozgatható – papírlapokra festett képek segítségével tesz szemléletesebbé, ekképp színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást.

A módszert először a buddhista szerzetesek használták, képtekercsek segítségével illusztráltak egy-egy általuk előadott nevelő célzatú, erkölcsi tanulságot hordozó történetet. A képi megjelenítéssel könnyebb volt a hallgatóság figyelmét lekötni és fenntartani, így vált a papírszínház az egyik legnépszerűbb mesemondó módszerré, eszközzé a későbbi századokban is.

Hatékony és vonzó eszköz

A kamishibai a szövegértő és az olvasási képesség fejlesztésének hatékony és vonzó eszköze. Amerikában az olvasni még nem tudó óvodás korosztály körében gyakran alkalmazott módszer, Magyarországon az elmúlt évtizedben fedezték fel számos pedagógiai hasznát: fejleszti a gyerekek empátiáját, érzelmi intelligenciáját, a koncentrációs készségét, figyelmét, megfigyelőképességét, szövegértő képességét, szókincsét, vizuális és auditív memóriáját, esztétikai érzékét, ízlését, vizuális kultúráját, s közösségformáló ereje sem elhanyagolható.

Népszerű mesék

A papírszínház immár Nyíregyházán is elérhető: a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvárban – hétfőtől péntekig nyitvatartási időben – mintegy tucatnyi népszerű meséből választhatnak a csoportosan vagy egyénileg érkező érdeklődők. A gyermekkönyvtár legújabb programját nyolcéves korig ajánlják.

– KM –
hirdetés