Papírzsepivel volt teli az állítólag eurót tartalmazó táska

Papírzsepivel volt teli az állítólag eurót tartalmazó táska
© Illusztráció: getty images
Debrecen, Nyíregyháza – A Nyíregyházi Járásbíróságon elítélt férfi idős személyeket ejtett tévedésbe, majd később megtérítette a kárukat.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. január 25-én bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte N. I. vádlottat.

A szlovák állampolgárságú vádlott – társával együtt – 2015. április 24-én délelőtt Debrecenben, az utcán leszólított egy idős férfit arra hivatkozással, hogy adjon nekik kölcsön 280.000 Ft-ot, mert az egyikük fiának a lábát le kell vágni, amelynek elkerülése érdekében a kezelőorvosnak fizetniük kell. Azt is közölték, hogy náluk csak euro van, amit 2 óra múlva tudnának beváltani. A sértett kérésük teljesítésébe beleegyezett, majd a vádlottal és annak társával a lakásához ment, ahol átadott részükre 240.000 Ft-ot. A két férfi otthagyott a sértettnél egy táskát azzal, hogy abban van az euro. A sértett később észlelte, hogy a táska csak papírzsebkendőt tartalmazott.

A vádlott és társa hasonló módon követett el bűncselekményt április 29-én is, ekkor 600.000 Ft kárt okoztak egy idős sértettnek. Május 7-én egy idős hölgyet ejtettek a fenti módon tévedésbe, és csaltak ki tőle 150.000 Ft-ot.

A vádlott társát a bíróság ezért a cselekményért már korábban elítélte.

A bíróság a vádlottal szemben a büntetés kiszabása során figyelembe vette azt a tényt, hogy a vádlott családja a sértetteknek okozott kárt teljes egészében megtérítette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot fenntartott a nyilatkozattételre, a vádlott részére pedig írásban kézbesítik az ítéletet.

– Dr. Toma Attila sajtószóvivő –
hirdetés