Pár, már bevált tanács a lakásvásárláshoz

Akt.:
Pár, már bevált tanács a lakásvásárláshoz
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Talán kijelenthetjük, a lakásvétel életünk egyik, ha nem a legnagyobb befektetése.

Hosszú évekig készülünk rá, gyűjtögetünk, keresgélünk, hitelt választunk, aztán alszunk rá még egyet – vagy éppen sokat – a döntés előtt. Belevágni ugyanakkor nem egyszerű feladat, hiszen nagy lépésről van szó, de most megosztunk öt praktikát, amivel biztosan sikerre vihető a nagy beruházás – olvasható a khdirektbiztositas.hu oldalon.

A tökéletes nem létezik

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az álmukban elképzelt, minden szempontnak és elvárásnak megfelelő „tökéletes lakást” keresik. De sajnos, ahogyan a párkapcsolatokban is, a lakásvásárlás során is kompromisszumot kell kötni. Mi az, ami igazán fontos neked: az elhelyezkedés, az állapota, a mérete, netán a kert?

Jó, ha már a keresgélés fázisában tudod, hogy miből nem akarsz engedni, ha igazán jól akarod érezni magad az új otthonodban.

Tulajdoni lap és hitelek

Ha komolyan gondolkozol egy lakáson, kérd ki a Földhivataltól a tulajdoni lapját már az alkudozás előtt, így megbizonyosodhatsz arról, hogy valóban azé a lakás, aki árulja, és van-e az ingatlanon esetleg valamilyen hitel vagy más teher.

Emellett pedig jó, ha részletesen rákérdezel minden hibára, legutóbbi felújításra, társasház esetén a közös költség mértékére – így nem fog kellemetlen meglepetés érni a későbbiekben!

Az alku pszichológiája

Közkedvelt vevői álláspont, hogy nagyon alacsonyról kell indítani az alkut. Nem igaz! Egyfelől a túl kicsi összeg komolytalannak tűnhet, másfelől a környék átlag árai alá a mostani környezetben úgy sem tudsz majd menni.

A piac kalkulálásáról

Ha sürgős neked a vásárlás, ne várj csak azért, mert a trend előrejelzések két év múlva árcsökkenést jósolnak. Sajnos az elemzések sem mindig megbízhatóak, így ha tényleg belevágnál, ne várj éveket!

Hitelképesség

Más elviekben hitelképesnek lenni, és más hamar elérhető kölcsönhöz jutni. Amint döntöttél, szerezz egy nyilatkozatot a kiválasztott banktól a hitelképességedről, mert ez később fontos elem lehet az alkudozásban is.

HBN
hirdetés