Pár nap még hátravan a huszonhatos útzárig

Akt.:
Egyelőre az előkészítő munka folyik a forgalmas kereszteződésben
Egyelőre az előkészítő munka folyik a forgalmas kereszteződésben - © Fotó: Bujdos Tibor
Sajószentpéter – Forgalomkorlátozás még nincs, de már dolgoznak az új sajószentpéteri körforgalom kialakításán.

Jövő héten kezdődnek a komolyabb bontási munkák a Sajószentpéteren épülő új körforgalomnál.

Előkészítő munkálatokkal vette kezdetét szerdán a 26-os és 27-es főutak keresztezésében, Sajószentpéteren épülő új körforgalom kivitelezése. Szerdán a délelőtti órákban még csak piros facölöpök jelezték az út mellett, mekkora területet foglal majd el az új csomópont, a kora délutáni órákban viszont már a közeli szupermarket parkolójába vezető út mentén dolgoztak a munkások. Ottjártunkkor éppen egy járdasziget burkolatát bontották fel, a feleslegessé vált díszköveket raklapokon rendezték el. Mint megtudtuk, a héten még csak olyan munkákat végeznek el, melyhez szükségtelen a forgalom rendjének megbolygatása, a jövőhéttől viszont megkezdődnek az útlezárással járó munkálatok is.

Két szakaszban

A kivitelezés során a területen félpályás korlátozás és jelzőlámpás irányítás lesz érvényben. Augusztusban, az építkezés első szakaszában a személygépkocsik Tornanádaska, azaz a 27-es főút felé csak önkormányzati utakon tudnak majd eljutni, viszont a tehergépkocsik és az autóbuszok számára a beruházás alatt végig nyitva lesz a csomópont.

Az önkormányzati utak közül első ránézésre a főutak közötti átjárás a 27-es irányába az Árpád utca-Kálvin tér szakaszon oldható meg legegyszerűbben, de a kértünk ajánlott terelőutakat útvonalakat Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től is. ­Amennyiben kapunk ilyeneket, a forgalomkorlátozások megkezdését követően ezeket is megmutatjuk. A beruházás második és harmadik ütemében az út másik oldala lesz lezárva, szintén lámpás irányítás mellett. A körforgalom kialakításával várhatóan október végére készülhet el a kivitelező. A közút korábban felhívta a figyelmet, hogy a forgalomkorlátozás miatt hosszabb menetidőre számíthatnak a közlekedők. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője lapunknak korábban elmondta, az útfejlesztésre nagy szükség van, hiszen a területen gyakorlatilag két egyenrangú út találkozik, ráadásul mindkettőn hatalmas a forgalom.

Könnyebben

Hozzátette, reményeik szerint a csomópont körforgalommá alakítását követően, az autósok könnyebben tudják majd használni a kereszteződést, egyértelműbbek lesznek az elsőbbségadási szabályok és kerékpárral is biztonságosabban lesz használható a csomópont. Gyorsabb és biztonságosabb

– A beruházástól azt várjuk, hogy az autósok könnyebben és gyorsabban tudnak majd átjutni ezen helyszínen, ezzel együtt a balesetveszély kialakulásának lehetősége is érdemben csökken majd –mondta el a cég szóvivője.

A körforgalmat százötvenegy millió forintos európai uniós és tizenegymilliós önkormányzati forrásból építik meg, de a munkálatokhoz a BorsodChem Zrt. is hozzájárult tizenötmillió forinttal.

Tajthy Ákos


A veszélyes kereszteződés
Sajószentpéter - Átépítik a veszélyes kereszteződést Sajószentpéteren. A jelenleg nagyon balesetveszélyes csomópontot kiváltó körforgalmat 151 millió forintos európai uniós és 11 milliós önkormányzati forrásból építik meg, melyet a BorsodChem Zrt. 15 millióval toldott meg. A kivitelezés során a t...
hirdetés